Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor haren drogen bij beperkte arm- of handfunctie

Haren afdrogen is lastig als u (tijdelijk) uw hand en/of arm niet goed kunt gebruiken of als u bedlegerig bent. Op deze pagina vindt u tips voor het drogen van het haar met verminderde armkracht en een stappenplan om het haar te drogen zonder uw armen omhoog te houden.

Inhoud

  Inhoud

  Drogen van het haar met verminderde armkracht

  Kunt u uw armen niet goed omhooghouden maar heeft u wel een goede handfunctie? Hef uw arm omhoog en plaats deze met de elleboog tegen de muur. Zo kost het u minder kracht om deze arm omhoog te houden. Er bestaan ook handgrepen op zuignap die u horizontaal aan de muur kunt plaatsen, zodat u hierop met uw arm hierop kunt steunen. Met de gesteunde hand kunt u dan de handdoek door uw haar wrijven en de haren drogen.

  Stappenplan zittend het haar drogen

  Volg de stappen om uw haar de drogen zonder uw armen omhoog te houden:

  • Stap 1: Zet uw ellebogen op uw bovenbenen en hou de handdoek in beide handen. Beweeg uw hoofd naar de handen met de handdoek toe.  
  • Stap 2: Droog uw haar voorovergebogen, zo hoeft u de armen niet omhoog te houden. Dep uw haar droog of draai de handdoek om uw haar heen (als een tulband). Gebruik hiervoor een kleinere handdoek of een speciale haarhanddoek. Deze kunt u even op uw hoofd laten zitten, zodat het vocht erin trekt. 
  • Stap 3: Laat uw haar verder drogen aan de lucht of gebruik een föhn. Door de föhn in een houder aan de muur te hangen, kunt u eronder of ervoor gaan staan en zo uw haren drogen.

  TIP Een handdoek die goed vocht opneemt scheelt u energie.

  Alternatieven

  • Gebruik een speciale handdoek voor haren drogen. Dit heet een ‘tulband handdoek’ of een ‘haarhanddoek’. Ze zijn er van badstof en microvezel. Doordat ze kleiner en lichter zijn dan een gewone handdoek, zijn ze makkelijker in het gebruik. 
  • Bent u bedlegerig? Gebruik speciale ‘droogshampoo’ of een 'verzorgend wassen shampoo-badmuts' zodat u geen water hoeft te gebruiken. Hierdoor is afdrogen niet nodig. Of als u hulp heeft, gebruik een haarwasbak voor liggend haren wassen. 
  • Laat uw haren aan de lucht drogen. Leg bij lang haar eventueel een handdoek over uw schouders of trek een ruime badjas over uw kleding, zodat het vocht niet in uw kleding trekt.
  • Was/droog het haar minder vaak. Voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid, volstaat 1 à 2 keer per week wassen.
  • Laat iemand anders uw haar verzorgen: een kapper kan het wassen en drogen.

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: