Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor flossen bij arm- en handproblemen

Tips voor uw mondverzorging als u maar één hand kunt gebruiken bij het flossen of als u een beperkte arm- en handfunctie heeft.

Inhoud

  Inhoud

  Flosmethodes

  Flosdraad

  • Draai beide uiteinden van de flosdraad om een vinger. Spreid uw vingers, zodat er spanning op de draad komt en breng de gespannen draad tussen uw tanden. Beweeg uw hand heen en weer om te flossen.  
  • Heeft u een verminderde armfunctie? Dan kunt u ook uw hoofd heen en weer langs de flosdraad bewegen. U kunt uw arm, hand en vinger dan stilhouden. Door met uw ellebogen op uw bovenbenen of (was)tafel te steunen (als u zit), kunt u uw armen goed in positie houden. 

  Flosdraadhouder

  • Een flosdraadhouder helpt u om het flosdraad vast te houden terwijl u flost. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, zowel wegwerpversies als versies waarbij u zelf de flosdraad op een herbruikbare houder kunt spannen. Kies een handgreep die past bij uw handfunctie. Een flosdraadhouder met lang handvat biedt vaak meer mogelijkheden om vast te houden of aan te passen. Door het handvat van de flosdraadhouder te verdikken, kunt u de grip verbeteren. U kunt de houvast op uw greep verbeteren door het verdikken van de flosdraadhouder. U kunt er bijvoorbeeld een handvatverdikker omheen doen.  
  • U kunt uw flosdraadhouder voorzien van een (siliconen)lus (handgrip) of op maat gemaakte handbeugel, zodat u meer houvast hebt en geen grijpfunctie nodig hebt om de houder vast te houden. Een ergotherapeut of revalidatietechnicus kan u helpen om dit te maken.  
  • Heeft u een verminderde of geen grijpfunctie? Houd de flosdraadhouder vast door deze te klemmen tussen uw handpalmen of uw polsen.  
  • U kunt samen met een ergotherapeut en revalidatietechnicus ook een houder aan de muur maken waar uw flosdraadhouder in past. Zo kunt u de flosdraadhouder met geen of weinig handfunctie in uw mond brengen. Daarna kunt u flossen door het maken van hoofdbewegingen. 

  Elektrische (water)flosser

  • Elektrische flossers zijn gemakkelijker te hanteren dan handmatige flosdraad en flosdraadhouders. Ze hebben een kleinere kop en trillen automatisch, u hoeft zelf minder bewegingen te maken. Dit maakt het flossen van uw tanden met één hand gemakkelijker. Kies een variant die u goed kunt vasthouden. Ook hier kunt u het handvat verdikken of aanpassen.

  Belangrijk om te weten

  • Als u eenhandig functioneert en moeite hebt om uw arm omhoog te houden, kunt u ook met uw elleboog tegen de muur of een kastje steunen. Als u gaat zitten, kunt u met uw elleboog op de rand van de wastafel steunen. Er zijn ook steunen voor uw elleboog te verkrijgen, die op zuignap of door te schroeven vast aan de muur te zetten zijn. Hierop kunt u dan uw elleboog steunen. Zo kunt u uw arm beter in positie brengen en houden bij het flossen. Deze elleboogsteunen kan een revalidatietechnicus eventueel voor u maken. 
  • Gebruik een spiegel tijdens het flossen. Een spiegel kan u helpen om te zien waar uw flosdraad is en of u alle tanden goed hebt geflost.  

  Alternatieven 

  • Overleg met uw mondhygiënist of u het flossen kunt vervangen door het gebruik van ragertjes of tandenstokers. De handgreep van de rager is ook te verdikken. Ze zijn er ook met een haaks handvat waardoor u eenvoudiger tussen de tanden of achter in de mond komt. 

  Meer informatie 

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: