Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stick, rolstoelhockey

Rolstoelhockey is technisch een mooie sport, waarbij Nederland al jaren aan de internationale top staat. Rolstoelhockey kent twee groepen: elektrisch rolstoelhockey of E-hockey en handbewogen rolstoelhockey of H-hockey. Er zijn twee soorten sticks: T-stick die aan de rolstoel bevestigd is en de J-stick of handstick.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een stick? 

  De stick verplaatst de lichte bal met gaten bij rolstoelhockey. De meeste spelers spelen met een J-stick, ook wel handstick genoemd. Spelers die niet meer met hun handen kunnen spelen, spelen met de T-stick. Deze stick zit vast aan de (elektrische) rolstoel.  

  Hoe werkt een stick?

  De T-stick is van kunststof en heeft de vorm van een T. De stick zit vast aan de rolstoel en wordt gebruikt bij E-Hockey. Bij deze vorm van hockey mag je kiezen of je de T of de J stick gebruikt. In het H-hockey spelen alle spelers met een J-stick, ze spelen met de stick in de hand en gebruiken hun armkracht en de stick om het spel te spelen.  

  Belangrijk om te weten

  • Bij E-hockey moet je in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. Bij H-Hockey hoeft dat niet, daar mag iedereen aan deelnemen dus ook valide personen. 
  • De keeper in het elektrisch rolstoelhockey is altijd verplicht om met een T-stick te spelen. 

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Meer informatie 

  • Er zijn diverse verenigingen die rolstoelhockey organiseren, u vindt ze via internet, ook kunnen zij u helpen bij de aanschaf van de stick en andere benodigdheden.  
  • Voor meer informatie over onbeperkt sporten kunt u terecht op Gehandicaptensport.nl.
  • Op CPNederland.nl vindt u een informatie-waaier over aanvraag en gebruik van een kinderrolstoel. U kunt de waaier gratis downloaden maar ook bestellen.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactStick, rolstoelhockey met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 14-08-2023 

  Deel deze pagina via: