Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor het oppompen van een band

Als u een verminderde hand- en/of armfunctie of verminderde (duur)kracht heeft of eenhandig bent, kan het lastig zijn om uw fietsband of rolstoelband op te pompen. Wat is handig om te doen, tips en alternatieven die het u makkelijker maken.

Inhoud

  Inhoud

  Tips

  • Een ‘ouderwetse’ fietspomp kan lastig zijn om te gebruiken, omdat u hiervoor een goed evenwicht, stabiliteit in uw arm- en handgewrichten en duwkracht in uw handen nodig heeft. Ook een handpomp vraagt vaak veel handkracht. 
  • Kunt u wel een vloerpomp fixeren met beide voeten? Er zijn tegenwoordig lichtere vloerpompen met drukmeter in de handel die minder inspanning vragen. 
  • Een voetpomp kan handig zijn als u een goede beenfunctie heeft, maar een slechtere arm- of handfunctie. U kunt de pomp zelfs zittend bedienen met uw voet(en). Deze pompen zijn vaak bedoeld voor auto- of motorbanden, maar met een verloopstekkertje kunnen deze ook gebruikt worden voor de fiets. 
  • U kunt gebruik maken van een elektrische pomp, bijvoorbeeld een CO2-patroonpomp, of een compressor. Vaak kunt u hiermee ook autobanden, luchtbedden of voetballen opblazen. 
  • Veel fietsenmakers hebben slangetje van een elektrische fietspomp voor klanten aan hun gevel hangen. U kunt dan heel makkelijk uw band oppompen als u langsfietst.  
  • Als u een verminderde handfunctie heeft, kan het lastig zijn om de fietspomp op het ventiel te bevestigen. Vaak moet het aankoppelstuk met een hendeltje op het ventiel gedrukt worden. U kunt wat antislip, een stroeve (tuin)handschoen of een tangetje uit de gereedschapskist gebruiken.

  Belangrijk om te weten 

  • Een goed opgepompte band zorgt dat uw fiets of rolstoel lichter rijdt, omdat er minder rolweerstand is. 

  Alternatieven 

  • Koop een goede anti-lekband, daarmee verkleint u de kans op een zachte band. 
  • Heeft u al een pomp maar past deze niet op uw band? Er zijn speciale verloopstukjes te koop om de pomp passend te maken voor verschillende ventielen. 
  • Wilt u uw rolstoelband oppompen? Met een compressorpomp kunt u in de rolstoel blijven zitten. Pompt u met een handpomp, dan verdient het de voorkeur om een transfer te maken. Het uitnemen van het wiel (quick release) en naast u leggen kan het pompen gemakkelijker maken.

  Informatie 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: