Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stompkous

Stompkousen passen over de amputatiestomp en maken het dragen van een prothese comfortabeler. Stompkous wordt ook stompsok of compressiekous genoemd.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een stompkous?

  Stompkousen beschermen de huid van de amputatiestomp tegen het drukken en schuiven van de prothese die kan ontstaan door het afnemen van de omvang van de stomp of bij transpiratie. U kunt de stompkous ook aandoen als u de prothese niet gebruikt.

  Hoe werkt de stompkous?

  U rolt de sok over de amputatiestomp, waarna u de prothese aandoet. De zeer aansluitende liners (stompkousen van silicone, elastomeren of polyurethaan) brengt u met een vacuüm- of penverbinding aan.

  Belangrijk om te weten 

  • Stompkousen houden de amputatiestomp ook in model. 
  • Er bestaan speciale liners die helpen tegen fantoompijn. 
  • Bij een polyfoam binnenkoker tussen stomp en prothese hoeft u geen stompkousen te dragen. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Stompkousen van katoen, elastische en niet-elastische stompkousen.
  • Stompkousen van silicone, elastomeren of polyurethaan (liners)

  Alternatieven 

  • Innovatie: ADAPT-IT® met één “click” wordt de drukverdeling van de 3D geprinte prothesekoker aangepast aan de volume wisselingen van de stomp gedurende de dag. Video (2020).

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactStompkous met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 31-08-2023 

  Deel deze pagina via: