Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Arm-hand prothese

De arm-hand prothese vervangt een ontbrekende hand of arm en neemt de eenvoudige functies hiervan over. Ze dragen door hun gewicht ook bij aan een betere balans en een symmetrische ontwikkeling van de spieren.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een arm-hand prothese?

  Arm-hand prothesen nemen een aantal functies van de arm en hand over. Ook valt het ontbreken van de arm en/of hand minder op.

  Hoe werkt een arm-hand prothese?

  Een orthopedisch instrumentmaker meet een prothese aan. De prothese past op de plaats van de ontbrekende arm en/of hand. Een koker wordt op de stomp aangebracht waaraan de prothese wordt bevestigd. Er bestaan ook prothesen die direct op de huid worden gedragen (vacuümkokers).

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Passieve arm-handprothese. U bedient deze prothese met de andere hand, bijvoorbeeld om de hand te openen of de elleboog te buigen.
  • Mechanische arm-handprothese (lichaamsbekrachtigd). U zet de prothese met trekdraden in beweging.Die draden lopen via bandages tussen de schouders. Door de schouderbladen te bewegen kunt u bijvoorbeeld de hand openen.
  • Myo-elektrische arm-handprothese. Spierbewegingen wekken elektriciteit op. Met gecontroleerde bewegingen stuurt u dank zij die elektriciteit bepaalde onderdelen van de prothese aan. U kunt dan bijvoorbeeld de hand laten grijpen of draaien. Deze prothesen wegen meer en vereisen voldoende spierfunctie.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactArm-hand prothese met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-08-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: