Borstprothese
Borstprothesen zorgen voor het nabootsen (reconstrueren) van een borst of het herstellen van de symmetrie van twee borsten. Naast siliconen protheses bestaan er stoffen protheses of 3D geprinte protheses die op de huid in een gewone BH gedragen kunnen worden.
Laatst bijgewerkt op: 01-12-2023
Waarvoor dient een borstprothese?
Borstprothesen kunnen gebruikt worden na een borstamputatie, na een borstsparende operatie, na het verwijderen van implantaten (explantatie) of bij grote ongelijkheid tussen beide borsten.
Hoe werkt een borstprothese?
Na de operatie krijgt u eerst een tijdelijke borstprothese van textiel. Daarna kunt u voor een definitieve borstprothese gaan kijken. De prothese kan gemaakt zijn van siliconen, textiel of in 3D geprint. Deze passen in uw eigen BH of een speciaal voor borstprothesen gemaakte BH.
Belangrijk om te weten
- Veel van de huidige protheses kunnen zonder problemen met fixeren en comfort, in de eigen BH gedragen worden. Eventueel kunt u een prothese BH overwegen.
- U kunt zwemmen met speciale zwemprothesen die in zwemkleding passen. Een zwemprothese is echter niet altijd meer nodig, inmiddels zijn er protheses waar u mee kunt sporten en zwemmen.
- Siliconen borstprotheses kunnen met of zonder kleefstof gebruikt worden.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Hashtagtwo.nl Een in 3D geprinte externe borstprothese afgestemd op uw lichaam. Gemaakt voor hergebruik, na inleveren zijn ze de grondstof voor nieuwe protheses.
- Op maat gemaakte protheses bij Prevoo Maatwerk of via EVE borstprotheses.com
- Qups, externe borstprothese die volledig vanuit comfort ontwikkeld is bij Proudbreast.nl.
- Gebreide borstprotheses, gratis verkrijgbaar via Breiboezem.nl
- Siliconen prothese in standaard cup maten, verkrijgbaar via mamacare speciaalzaken.
Alternatieven
- Ronduitplat.nl Deze website is speciaal voor en door vrouwen die een- of tweezijdig plat door het leven gaan na borstamputatie, en vrouwen die meer informatie zoeken omdat ze voor de keuze staan. De keuze voor (zichtbaar) plat na borstamputatie moet een volwaardige keuze worden. Voor artsen, patiënten én voor de samenleving.
- Bratelle.nl. Door de masserende werking helpt de Bratelle BH (chronisch) borstoedeem te verlichten en te verminderen. Er is een variant voor dames na een borstsparende operatie en een prothese variant voor na een borstamputatie verkrijgbaar in 4 kleuren. Voor heren is er een top.
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Meer informatie
Er zijn diverse websites waar u terecht kunt:
- Cancerconnect.nl is een nationaal netwerk van ervaringsdeskundigen. Zij zorgen ervoor dat u goed geïnformeerd en gesteund het behandeltraject doorloopt.
- Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
- Pinkribbon.nl.is onderdeel van het KWF Kankerbestrijding. KWF ondersteunt patiënten in elke fase van het leven. Voor mensen die nog geen kanker hebben, maar ook mensen die niet meer beter worden.
- Borstkanker.nl is er voor mensen die met borstkanker te maken hebben.
- Bezoek ook lotgenoten contact groepen, bijvoorbeeld via sociale media. Dit zijn veelal besloten groepen over specifieke onderwerpen waar men tegenaan loopt.
- Thuisarts.nl : Ik ben behandeld voor borstkanker, hoe nu verder? Na het behandeltraject begint de fase van nazorg, herstel en follow-up. Het is belangrijk dat u uzelf een aantal weken de tijd geeft om te herstellen, vraag uw specialist ook om een programma voor nazorg, er zijn hiervoor diverse mogelijkheden een voorbeeld programma is te vinden op: nazorgborstkanker.nl
- Er is een Meldpunt voor klachten siliconen.
- Artikel Pointer KRO-NCRV: Borstkankerpatiënten die geen reconstructie willen, worden omgepraat door artsen: “Anders krijg je spijt”
- Ondersteuning vanuit het UWV? Inspiratieverhaal: Ondernemen na kanker. Cat wordt uitvaartbegeleider.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBorstprothese met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!