Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tweedelig stomamateriaal

Als u een darmstoma heeft, wordt uw ontlasting opgevangen in een opvangzakje dat op uw huid is geplakt. Er bestaat stomamateriaal (opvangzakje) voor een stoma op de dikke darm (colostoma) en op de dunne darm (ileostoma). Bij tweedelig stomamateriaal heeft u een losse huidplak of huidplaat die u op het lichaam plakt. Hierop bevestigt u het stomaopvangzakje (plakken, klikken of klemmen). De huidplak blijft meestal een paar dagen zitten. Tweedelig stomamateriaal wordt vaak tweedelig stomaopvangmateriaal genoemd. Er bestaat ook eendelig stomamateriaal. Bron: Stomavereniging en Nefemed.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient tweedelig stomamateriaal?

  Als u een stoma heeft, heeft u stomamateriaal nodig, ook als de stoma tijdelijk is. Tweedelig stomamateriaal vangt ontlasting op.

  Hoe werkt tweedelig stomamateriaal?

  • Om het stomamateriaal op uw huid te plakken, moet de huidplak nog op  maat worden geknipt. U gebruikt hiervoor een malletje.
  • U bevestigt de huidplak over de stoma. Om de huidplak op uw huid te plakken, verwijdert u de beschermfolie van de huidplak.
  • Na het aanbrengen van de huidplak moet u daarop het stomazakje bevestigen.
  • Als uw stoma zijn definitieve maat heeft gekregen, kunt u na overleg met de stomaverpleegkundige kiezen voor een plak op maat of een stans.
  • Meer informatie  over het verzorgen van een colostoma of van een ileostoma vindt u op de website van de Stomavereniging.
  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Het meeste stomamateriaal heeft een koolstoffilter. Het filter voorkomt dat het stomazakje bol gaat staan door gasvorming en dat er geurtjes ontsnappen. Sommige filters moet u afplakken voordat u gaat zwemmen of douchen. 
  • Absorptiecapsules maken de ontlasting dikker. Er ontstaat een soort gel. Het maakt het verzorgen van uw stoma makkelijker.  Absorptiecapsules met deodorant zorgen voor minder luchtjes.  
  • Vaak wordt stomamateriaal voor de zekerheid geleegd als het voor 1/3 vol zit. Tip: vervang het stomamateriaal voordat u van huis gaat, gaat slapen of gaat sporten. 
  • Gebruik wegwerpzakjes om uw stomamateriaal (het opvangzakje) hygiënisch te kunnen weggooien. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Gesloten eendelig stomamateriaal: u vervangt het stomamateriaal door nieuw opvangmateriaal als het zakje meer dan een derde is gevuld met ontlasting. U gooit het stomamateriaal weg. Meestal wordt gesloten stomamateriaal gebruikt bij een stoma op de dikke darm (colostoma).
  • Open eendelig stomamateriaal: u leegt het stomamateriaal via een opening  aan de onderkant van het opvangzakje die u afsluit met klittenband of een klemmetje. Daarna sluit u het stomamateriaal. Dit kunt u blijven doen totdat het materiaal wordt gewisseld. Open stomamateriaal wordt meestal bij een stoma op de dunne darm (ileostoma) gebruikt.

  Alternatieven

  • Er bestaan grotere stomaopvangzakjes voor ’s nachts. 
  • En u kunt voor meer zekerheid een wasbare onderlegger gebruiken om uw matras te beschermen. 

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTweedelig stomamateriaal met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 07-09-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: