Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Spoelset, stoma

Met een spoelset of irrigatieset bij een colostoma spoelt u de dikke darm schoon met water. Bron: Stomavereniging en Nefemed.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoer dient een spoelset?

  Na het spoelen of irrigeren van de dikke darm hoeft u 24-48 uur (soms tot 72 uur) geen stomamateriaal voor de colostoma te gebruiken. Na het spoelen gebruikt u alleen een klein zakje of zogenaamde plug of stomapleister.

  Hoe werkt een spoelset?

  • Water op lichaamstemperatuur wordt met een handspoelset en een irrigatiepomp door de dikke darm gevoerd. De pomp en de spoelset hebben een reservoir dat u voor het spoelen met water vult en een slang met trechtertje (conus) dat aansluit op bijvoorbeeld de stoma. De vrijgekomen ontlasting wordt opgevangen.
  • Het spoelen, irrigeren of darmspoelen kan via de colostoma.

  Belangrijk om te weten

  • U moet altijd eerst uw specialist of stomaverpleegkundige raadplegen als u erover nadenkt om te irrigeren. De darm moet ongeveer drie maanden wennen aan het spoelen. 
  • Spoelen kost tijd. U kunt het beste een vast tijdstip kiezen om te spoelen. 
  • Irrigeren: hoe werkt het? - Stomavereniging

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Uw stomaverpleegkundige leert u spoelen met een handset. Bij een handspoelset regelt u zelf met de hand de waterstroom.
  • Als u wilt blijven spoelen, kunt u een irrigatiepomp krijgen. Irrigatiepompen spoelen de dikke darm en regelen de waterstroom zoals die vooraf is ingesteld.

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSpoelset, stoma met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-11-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: