Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tweedelig urinestomamateriaal

Als u een urinestoma heeft, wordt de urine opgevangen in een zakje dat op de huid is geplakt. Bij tweedelig urinestomamateriaal heeft u een losse huidplak of huidplaat die u op de huid plakt. Hierop bevestigt u een stomaopvangzakje (plakken, klikken of klemmen). De huidplak kan enkele dagen blijven zitten. Tweedelig urinestomamateriaal wordt vaak tweedelig urinestomaopvangzakje genoemd. Er bestaat ook eendelig urinestomamateriaal. Bron: Stomavereniging en Nefemed.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient tweedelig urinestomamateriaal?

  Tweedelig urinestomamateriaal vangt urine op die via de stoma vrijkomt.

  Hoe werkt tweedelig urinestomamateriaal?

  • Om het stomamateriaal op uw huid te plakken, moet de huidplak nog op  maat worden geknipt. U gebruikt hiervoor een malletje.
  • U bevestigt de huidplak over de stoma. Om de huidplak op uw huid te plakken, verwijdert u de beschermfolie van de huidplak.
  • Na het aanbrengen van de huidplak moet u daarop het stomazakje bevestigen.
  • Als uw stoma zijn definitieve maat heeft gekregen, kunt u na overleg met de stomaverpleegkundige kiezen voor een plak op maat of een stans.
  • Open opvangzakken voor urine hebben een aftapkraantje. U leegt het urinestomamateriaal via een sluiting aan de onderkant. Daarna sluit u het stomamateriaal. Dit kunt u blijven doen totdat het materiaal wordt gewisseld.
  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan nachtzakken die u koppelt aan uw urinestomamateriaal (opvangzakje). Meer over het gebruik van een nachtzak op stomaatje.nl
  • U kunt voor meer zekerheid een wasbare onderlegger gebruiken om de matras te beschermen. Gebruik wegwerpzakjes om uw stomamateriaal (opvangzakje) hygiënisch te kunnen weggooien. 

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging.

  Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTweedelig urinestomamateriaal met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 11-08-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: