Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Over de Vilans Hulpmiddelenwijzer

Als u ouder wordt of een ziekte of beperking heeft, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Gelukkig zijn er honderden hulpmiddelen die u kunnen helpen. Maar om iets te kiezen dat bij u past, heeft u eerlijke informatie nodig. Onafhankelijk en betrouwbaar. Die informatie vindt u op deze website. Hulpmiddelenwijzer.nl heeft geen commercieel belang. We hebben meer dan 600 hulpmiddelen die we op overzichtelijke wijze presenteren. We vertellen u wat het is, waarvoor u het kunt gebruiken, hoe het zit met vergoedingen en welke uitvoeringen er zijn. Voor sommige hulpmiddelen bieden we praktische keuzehulpen aan!

Inhoud

    Inhoud

    Kortom, wij geven u alle informatie die handig is als u de aanschaf van een hulpmiddel overweegt. Zo maakt u eenvoudig de juiste keuze. Wilt u meedenken met de Hulpmiddelenwijzer? Schrijf u dan in voor ons Hulpmiddelenwijzer Panel.

    YouTube video thumbnail

    Animatie over de Hulpmiddelenwijzer, hoe gebruikt u het? Ziet u de video niet? Bekijk de video op YouTube.

    Over Vilans

    De Hulpmiddelenwijzer is ontwikkeld door Vilans op verzoek van het ministerie van VWS. Vilans is het landelijke kenniscentrum voor de langdurende zorg en ondersteuning. We ontwikkelen nieuwe, praktijkgerichte kennis en we helpen zorgorganisaties die kennis toe te passen in de praktijk. Dat doen wij samen met professionals, bestuurders, beleidsmakers, managers en cliënten. Zo houden we de zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken efficiënt, betaalbaar én van goede kwaliteit.

     Meer informatie vindt u op www.vilans.nl.

    Onze flyer

    Wilt u in een oogopslag zien wat de Hulpmiddelenwijzer voor u kan betekenen? Bekijk dan eens onze flyer. Deze vindt u onderaan bij Downloads. 

    U kunt ook het formulier invullen om papieren flyers te bestellen.

    Partners

    De Hulpmiddelenwijzer werkt samen met veel organisaties en initiatieven. Bekijk alle partners.

    Onderwijs

    Samen met Hogeschool Zuyd (ZonMw project) was al de oriëntatiehulp en een stappenplan voor mensen met een beperkte arm- en handfunctie ontwikkeld. Deze hulp was in 2022 onderwerp van een uitgebreid afstudeeronderzoek van studenten van Hogeschool Zuyd. Studenten van Vives in België hebben ervaringsfilmpjes gemaakt voor de Hulpmiddelenwijzer.

    In 2023 hebben studenten van de Hogeschool van Amsterdam een uitgebreid onderzoek gedaan naar de vorm waarin een tip of handig om te doen het beste getoond kan worden. Dit heeft waardevolle inzichten gegeven voor de ontwikkeling van deze handelingssuggesties. Studenten van de Hogeschool van Rotterdam zijn aan de slag gegaan met het maken van instructiefilmpjes voor een handig om te doen. Als laatste ligt er bij de Hogeschool van Amsterdam een opdracht om het thema duurzaamheid en hulpmiddelen op te pakken.

    Vilans heeft samen met het Deltion College in Zwolle in 2023 een lespakket ontwikkeld: Aan de slag met (technologische) hulpmiddelen. Het lespakket kan gebruikt worden voor de MBO zorg- of welzijnsopleiding.

    Op het moment hebben wij interviews met studenten en docenten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) om te onderzoeken hoe de Hulpmiddelenwijzer nog beter kan aansluiten bij het MBO en onze toekomstige therapeuten en zorgverleners.

    Wij ontvangen ook vragen van studenten en docenten. Heeft u zelf een vraag? Stel de vraag via het contactformulier.

    Zoeken en vinden

    U kunt op verschillende manieren zoeken in de Vilans Hulpmiddelenwijzer:  

    • Met de zoekmachine die u bovenaan iedere pagina terugvindt.
    • Op activiteiten: eten en drinken, huishouden of communiceren...
    • ​Op specifieke ziekte of beperking: Hulpmiddelen bij uw situatie...

    Toegankelijkheidsverklaring

    Vilans streeft ernaar volledig te voldoen aan de overheidsstandaard toegankelijkheid WCAG 2.1, op AA-niveau. Hiermee worden onze websites gebruiksvriendelijker en beter toegankelijk voor iedereen.

    Meer weten?

    Downloads

    Deel deze pagina via: