Onderwijs
Nederland verandert, meer vraag naar zorg met minder zorgverleners. Hoe ziet goede zorg er in de toekomst uit? Gaan techniek en robots de zorg veranderen? Of gaan we ons richten op preventie? Het onderwijs speelt hierbij een belangrijk rol. De studenten van nu zijn de zorgprofessionals van de toekomst! Voor docenten de taak om dit, samen met de studenten vorm te geven. De Hulpmiddelenwijzer is er voor de studenten én de docenten. Wij werken graag samen met het onderwijs.
Laatst bijgewerkt op: 24-04-2024
‘"Het is goed om studenten van eerste of tweede leerjaar al te informeren over de Hulpmiddelenwijzer. Dan ga je écht beginnen met de zorg. Dat helpt je ook in de rest van je carrière." - vierdejaars student verzorgende IG’
Hulpmiddelen in de zorg
Hulpmiddelen, groot en klein en met of zonder stekker ondersteunen zelfredzaamheid en kunnen de zorg minder zwaar maken. Een voorbeeld is een tillift maar ook een verdikt bestek verlicht de zorg, er kan weer zelfstandig gegeten worden. Naast de hulpmiddelen die op de Hulpmiddelenwijzer te vinden zijn, zijn er tips van ergotherapeuten die zelfstandig uitvoeren van activiteiten ondersteunen. De Vilans Hulpmiddelenwijzer biedt een breed scala van oplossingen in een unieke combinatie van hulpmiddelen, zorgtechnologie en ergotherapeutische tips.
‘“Het maakt eigenlijk niet uit ‘wat’ je bent: net beginnend aan je baan, nog studerend, of al 100 jaar werkend. De Hulpmiddelenwijzer is van toegevoegde waarde. Ik zou niet zonder kunnen.” - derdejaars student verzorgende IG’
Voor docenten
Geeft u les aan het MBO, HBO of verzorgt u lessen binnen de opleiding Zorg en Welzijn? Wilt u de studenten laten nadenken over de toekomst van de zorg? Wilt u ze uitdagen om oplossingen te vinden om de zelfredzaamheid bij cliënten te vergroten? De Vilans Hulpmiddelenwijzer is goed te gebruiken in de les. Bijvoorbeeld door studenten een casus voor te leggen en daar een passend hulpmiddel of handig tip bij te laten zoeken. Maar ook als ze zelf een idee hebben voor een oplossing, dan kan op de Hulpmiddelenwijzer gekeken worden wat er al is.
‘"Het zou goed zijn als bij opdrachten over hulpmiddelen als tip wordt meegegeven: check de Hulpmiddelenwijzer!" - vierdejaars student verzorgende IG’
Wilt u zich laten inspireren of wilt u een kant-en-klare les over hulpmiddelen? Vilans heeft samen met het Deltion College in Zwolle in 2023 een lespakket ontwikkeld: Aan de slag met (technologische) hulpmiddelen. Ontdek hoe technologie zorg en welzijn ondersteunt en zelfredzaamheid bevordert. Het lespakket bevat diverse filmpjes en opdrachten. Bekijk hier het lespakket van Vilans en Deltion college op Vilans.nl.
Zijn er vragen? Stel deze via het contactformulier. Wij helpen graag.
Voor studenten
Als zorgprofessional van de toekomst is het fijn om kennis te hebben van wat er nu al mogelijk is in de zorg en wat de ontwikkelingen zijn.
De Hulpmiddelenwijzer heeft honderden hulpmiddelen en tips verzameld om activiteiten en situaties te ondersteunen. Dit kan goed van pas komen als er tijdens de stage een oplossing gezocht moet worden voor een probleem bij een cliënt.
‘"Het is handig om thuis even rond te snuffelen op de Hulpmiddelenwijzer. Zeker als je stage gaat lopen, en helemaal voor de eerste keer. Dan is het fijn om veel te weten over hulpmiddelen. Ter voorbereiding op je stage. Het is een stukje persoonlijke ontwikkeling." - derdejaars student MBO verpleegkundige’
Hebben jullie een goed idee voor een afstudeer- of praktijkopdracht, bijvoorbeeld om de Hulpmiddelenwijzer te verbeteren? We zijn benieuwd! Laat het ons weten door het contactformulier in te vullen. Bij de meeste ergotherapie opleidingen is de Vilans Hulpmiddelenwijzer al bekend bij het stage- en afstudeerbureau.
Zijn er vragen? Stel deze via het contactformulier. Wij helpen graag.
Samenwerking Onderwijs en Hulpmiddelenwijzer
- Samen met Hogeschool Zuyd (ZonMw project) was al de oriëntatiehulp en een stappenplan voor mensen met een beperkte arm- en handfunctie ontwikkeld. Deze hulp was in 2022 onderwerp van een uitgebreid afstudeeronderzoek van studenten van Hogeschool Zuyd.
- Studenten van Vives in België hebben ervaringsfilmpjes gemaakt voor de Hulpmiddelenwijzer.
- In 2023 hebben studenten van de Hogeschool van Amsterdam een uitgebreid onderzoek gedaan naar de vorm waarin een tip of handig om te doen het beste getoond kan worden. Dit heeft waardevolle inzichten gegeven voor de ontwikkeling van deze handelingssuggesties.
- Studenten van de Hogeschool van Rotterdam zijn aan de slag gegaan met het maken van instructiefilmpjes voor een handig om te doen.
- We hebben een opdracht bij de Hogeschool van Amsterdam neergelegd om het thema duurzaamheid en hulpmiddelen op te pakken.
- Vilans heeft samen met het Deltion College in Zwolle in 2023 een lespakket ontwikkeld: Aan de slag met (technologische) hulpmiddelen. Het lespakket kan gebruikt worden voor de MBO zorg- of welzijnsopleiding.
- Wij hebben interviews gehad met studenten en docenten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) om te onderzoeken hoe de Hulpmiddelenwijzer nog beter kan aansluiten bij het MBO en onze toekomstige therapeuten en zorgverleners.
Ook samenwerken met de Hulpmiddelenwijzer? Maak gebruik van ons contactformulier.
De Vilans Hulpmiddelenwijzer heeft ook een panel. Wij nodigen jullie van harte uit om mee te doen en mee te denken.