Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor tuinieren met meer gemak

Tuinieren is een gezonde activiteit. Het werkt ontspannend, u beweegt, en als het mooi weer is krijgt u gratis vitamine D. Maar tuinieren is ook zwaar werk. Helemaal als u moeite hebt met bukken, of minder mobiel bent en niet meer zo veel kracht hebt. Met onderstaande vier tips tuiniert u met meer gemak en kunt u blijven genieten van uw hobby.

Inhoud

    Inhoud

    Pas de inrichting van de tuin aan

    Enkele aanpassingen in de inrichting van de tuin maken tuinieren al prettiger. Welke aanpassingen voor u het beste zijn, is afhankelijk van de vraag wat tuinieren voor u zwaar maakt.  

    Hebt u moeite met bukken?  Dan zijn verhoogde plantenbakken voor u misschien een oplossing. Bent u niet meer zo mobiel en wilt u met een rolstoel of rollator in de tuin kunnen werken? Denk dan aan bredere tuinpaden, en liever een helling dan traptreden 

    Maak uw tuin onderhoudsvriendelijk. Heeft u veel gras om te maaien? Verklein dan het gazon of schaf een robotgrasmaaier aan. Heeft u een siertuin? Kies voor planten die gemakkelijk groeien en weinig onderhoud nodig hebben. Bodembedekkers zijn gemakkelijk te onderhouden en houden ook onkruid tegen.

    Werk met aangepast tuingereedschap

    Als u minder kracht kunt zetten, kunt u ergonomische handvatten op uw eigen tuingereedschap vastmaken. Hiermee kunt u meer kracht zetten bij duw-en trekbewegingen. U kunt ook investeren in licht en ergonomisch tuingereedschap.  

    Met een tuinkarretje op wieltjes of een ergonomische kruiwagen vervoert u moeiteloos tuinafval.  

    U kunt ook zittend tuinieren op een kistje, of (verrijdbaar) tuinbankje. Met verlengd tuingereedschap kunt u vanuit een zittende positie werken. 

    De hulpmiddelwijzer heeft een aantal handige tuinhulpmiddelen op een pagina bij elkaar gezet.

    Hou het leuk, doe iedere dag een beetje

    Tuinieren is een ideale manier van bewegen. 30 minuten tuinieren per dag is goed voor de gezondheid. Verdeel uw energie en werk niet te lang door.  Verspreid klusjes over de hele week, of over een paar weekenden. Neem regelmatig pauze. Zeker als het warm weer is. 

    Vraag hulp voor de zware tuinklussen

    Meestal willen familieleden of buren wel een handje helpen. Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die hulp bieden bij tuinklussen. En natuurlijk kunt u ook een tuinman of tuinstudent de zware klussen laten doen. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van de heg of klussen die op een trap gedaan moeten worden. Vooral als u minder stabiel bent is het fijn dat u dat niet zelf hoeft te doen.

    Meer informatie

    Downloads

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: