Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tinnitusmaskeerder

Tinnitusmaskeerders overstemmen geheel of gedeeltelijk het constante geluid dat oorsuizen veroorzaakt. Het geluid van het oorsuizen kunt u ook bestrijden door het mengen met het geluid van de maskeerder (mixen). In steeds meer hoorapparaten is een optie voor tinnitus maskering mogelijk, zodat de aparte maskeerders gaan verdwijnen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een tinnitusmaskeerder?

  Tinnitusmaskeerders compenseren het geluid van oorsuizen, zodat u geen of weinig last heeft van dit geluid.

  Hoe werkt een tinnitusmaskeerder?

  Als een training gericht op het omgaan met oorsuizingen niet (goed) helpt, kan een tinnitusmaskeerder een optie zijn. Maskeerders lijken op hoorapparaten en geven zelf geluid af. De gebruiker kan meestal de geluidssterkte en toonhoogte instellen. Als de maskeerder in een hoorapparaat zit, kan de drager de optie maskering inschakelen.

  Belangrijk om te weten 

  • Het gebruik van maskering maakt het voeren van een gesprek lastig.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTinnitusmaskeerder met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 14-08-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: