" /> Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tilbeugel

Tilbeugels gebruikt u in combinatie met een bijpassend (tillift)railsysteem aan het plafond. De tilbeugel ondersteunt het lichaam bij het optillen, laten zakken en verplaatsen. De zelfstandig te gebruiken tilbeugel wordt ook wel "Surehands tilbeugel" of "Independent lifter" genoemd.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een tilbeugel?

    De tilbeugel in combinatie met een (plafond)tilliftsysteem kan een oplossing bieden als u zichzelf moeilijk of helemaal niet zelfstandig kunt verplaatsen van de ene plek (bed, stoel, wc) naar de andere. U kunt dan zelf bepalen wat u wanneer gaat doen, u bent niet meer afhankelijk van anderen.

    Hoe werkt een tilbeugel?

    De tilbeugel is een scharnierend systeem dat automatisch het bovenlichaam omsluit door de druk van het eigen gewicht op de beensteunen. Met de afstandbediening brengt u de tilbeugel voor u, u legt uw benen in de steunen en plaatst de armsteunen onder uw oksels. Door middel van bedieningsknoppen kunt u zichzelf omhoog tillen en verplaatsen naar uw rolstoel, stoel, bed of wc.

    Belangrijk om te weten 

    • De tilbeugel is alleen goedgekeurd met één bepaald railsysteem. U kunt de tilbeugel niet gebruiken in combinatie met een al bestaand systeem.
    • Dit tilbeugel laat uw rug en zitvlak vrij, dus u kunt ook zelfstandig en hygiënisch naar het toilet. 
    • Makkelijk te reinigen en de tilbeugel past zich vanzelf aan uw gewicht en lichaamsvorm. 

    Productoverzicht

    Alternatieven 

    • Heeft u meer hulp nodig of kunt u de tilbeugel zelf niet goed bedienen omdat u bijvoorbeeld uw eigen been niet meer kan tillen, dan is er een tilband met verschillende soorten tilliften die u samen met uw verzorger kunt gebruiken. 

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie 

    • Er is een goede instructie en gebruiksaanwijzing nodig. Foutief gebruik veroorzaakt overbelasting of extra risico voor de gebruiker. 
    • Over (til)technieken in filmpjes op www.goedgebruik.nl.
    • Over tilliften en woningaanpassingen op www.regelhulp.nl

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTilbeugel met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 26-10-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: