Tips bij het gebruiken van een kruiwagen
Het gebruiken van een kruiwagen kan een zware en lastige klus zijn wanneer u uw handen moeilijker kunt gebruiken omdat u minder kracht hebt. Of wanneer u maar één hand kunt gebruiken of in een rolstoel zit. U vindt hier tips voor hoe u een kruiwagen kunt gebruiken of kunt vervangen door een alternatief.
Laatst bijgewerkt op: 24-06-2024
- Bij eenhandigheid of verminderde kracht aan één zijde: Maak een brede band of stevig touw die u vastmaakt/schuift om de handgreep van de kruiwagen en via uw schouder naar de handgreep aan de andere zijde loopt. Zorg dat de band niet aan uw nek hangt. Door de band over uw schouder en schuin over de schouder/rug te doen, verdeelt u de belasting goed over het lichaam. Maak de band zo lang dat u als u overeind staat, de kruiwagen van de grond getild is. Til de handgrepen vanuit uw benen, door even door de knieën te gaan en u in rechte houding uit te strekken.
- Voor rolstoelgebruikers kan een fietskar uitkomst bieden om meer afval tegelijk te vervoeren. De fietskar kan zowel voor als achter de rolstoel gebruikt worden. Er zal wel een aanpassing gemaakt moeten worden om de fietskar zelf aan de rolstoel te bevestigen. Dit kunt u laten doen door een revalidatietechnicus van een revalidatiecentrum of door een handige fietsenmaker.
- Een bakfiets kan de kruiwagen vervangen bij eenhandigheid. Zorg dat de fiets goed te manoeuvreren is. Een bakfiets met twee wielen achter elkaar is wendbaarder en kan handiger te manoeuvreren zijn dan een bakfiets met twee wielen aan de voorzijde. Een bakfiets met twee wielen aan de voorzijde is weer stabieler en valt minder snel om. Probeer uit wat u beter bevalt.
- Er zijn ook armprotheses waaraan u een hulpstuk kunt koppelen waarmee u de kruiwagen kunt hanteren.
De kruiwagen
- U kunt eventueel een dwarsstang of band maken tussen de twee handbeugels van uw kruiwagen. Balanceren met een traditionele kruiwagen is wel lastig. Een tilband zoals hierboven bij eenhandigheid of verminderde kracht aan één zijde beschreven kan ook hierbij extra ondersteunen.
- U maakt uw eigen kruiwagen ook stabiel met stabiliserende wielen aan de steunpoten. Hierdoor kiept hij niet snel om en is ook zwaarbeladen eenvoudiger voort te duwen.
- Bij een ergonomische kruiwagen kan de bak aan de grond gezet worden. Dit maakt het vullen van de bak makkelijker. Ook een zware lading kan er zonder moeite in geschept of geharkt worden. Met de voetsteun kan de volle bak rechtop gezet worden. Doordat de wielen in het midden van de lading liggen, hoeft de kruiwagen alleen in balans gehouden te worden en hoeft u weinig kracht te gebruiken. Voor het legen van de kruiwagen kan het frame naar achter geschoven worden en als hefboom worden gebruikt om de bak leeg te kiepen. De ergonomische kruiwagen is met één hand te besturen.
- Er zijn kruiwagens met twee wielen aan de voorzijde te koop.
- Kruiwagens/transportwagens die elektrisch of op accu aangedreven worden. U kunt daarmee eenvoudiger zware ladingen vervoeren. Ze zijn wel vrij prijzig. Let goed op of de bediening voor u geschikt is of geschikt te maken is met een aanpassing. Er zijn types met één wiel en met meerdere wielen.
Alternatieven
- Voor kleine hoeveelheden licht tuinafval zoals bladeren en gras kunt u ook een opvouwbare tuinafvalzak gebruiken, een fijnmazig gaasnet of licht dekzeil gebruiken. Nadat u alles op het net of kleed geharkt hebt, kunt u het dichttrekken met het koord en het in één keer meenemen. U kunt het geheel ook in de kruiwagen plaatsen of meeslepen aan uw rolstoel.
- Blaas met een bladblazer het afval naar een plek in de tuin waar u deze kunt laten liggen.
Meer informatie
- Bekijk de verschillende hulpmiddelen en tips voor tuinieren op de Hulpmiddelenwijzer.
- Lees ook onze tips voor tuinieren met meer gemak.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.