Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Welk hulpmiddel bij het douchen past bij mij?

Douchen is een terugkerende activiteit bij de persoonlijke verzorging. Er zijn legio oplossingen voor als u problemen ondervindt bij douchen. Door het beantwoorden van onderstaande vragen komt u bij een passende oplossing.

Welke douchesteun heeft u nodig?

Eerst wat algemene vragen die u zichzelf kunt stellen en waar u over na kunt denken.

Houd de muur het? 

Steunen of handgrepen zijn net zo sterk als de wanden,muren en de bevestigingen. Steunen moeten goed bevestigd worden aan muren, wanden, vloeren en plafonds, omdat ze steeds opnieuw het gewicht van iemand moeten dragen die duwt en trekt aan de steunen. Veel nieuwbouwhuizen hebben wanden (binnenmuren) die niet sterk genoeg zijn. Muren van baksteen of betonblokken zijn het beste. U kunt als de muren niet sterk genoeg zijn soms alternatieven gebruiken die niet aan of in de muur moeten, bijvoorbeeld een toiletframe dat los van de muur staat of een steun die u in de vloer vastzet.

Kunt u een steun vastpakken? 

  • Heeft u genoeg kracht in uw handen? 
  • Heeft u pijn in uw hand, pols, elleboog of schouder waardoor u zich niet kunt afzetten of optrekken aan een steun? 
  • Kunt u staan zonder uw evenwicht (balans) te verliezen?

Wat is uw dagelijkse routine?

  • Welke activiteiten doet u en welke bewegingen maakt u daarbij? 
  • Bij welke bewegingen en activiteiten heeft u behoefte aan extra steun? 

Heeft u de steun tijdelijk of permanent  nodig bij het douchen?

Voor tijdelijk gebruik zijn er steunen/handgrepen met zuignappen om in de douche aan te brengen. Heeft u hem niet meer nodig? Dan kunt u hem verwijderen. Let er wel op dat deze handgreep exact volgens de gebruiksaanwijzing geplaatst wordt.

Voor een permanent te plaatsen steunen/handgrepen:

    • Doucht u zittend? Gebruik van een horizontale steun is aan te raden, u zet zich af om tot staan te komen. 
      • Horizontale douchesteunen geven steun als u gaat zitten of overeind komt. Ze zorgen ook voor steun als u bijvoorbeeld van een rolstoel overschuift op een douchestoel en omgekeerd. Soms zit aan één kant een vaste steun aan de muur en aan de andere kant een opklapbare. Een extra horizontale steun kan ook tegenover de plek waar u zit te douchen worden gemonteerd. U moet er dan wel zonder veel voorover te hoeven buigen bij kunnen.
      • Diagonale of schuine douchesteun is handig bij gebruik van een douchekrukje en u kunt in kleine stapjes opstaan en gaan zitten. Gebruik een redelijk lange handbeugel, dan heeft u veel houvast.
         
    • Doucht u staand? Dan kunt u een verticale steun plaatsen om uw evenwicht te bewaren. Een langere verticale steun plaatst u meestal bij de in- en uitgang van een douchecabine, dat vergemakkelijkt het in- en uitstappen. Kies een redelijk lange douchesteun, u staat iedere keer anders tijdens het douchen.

Meer informatie

  • Op de Hulpmiddelenwijzer over veilig douchen, tips en hulpmiddelen.
  • Heeft u een beperking in uw arm, hand of beenfunctie? Bekijk dan onze tips voor douchen.

Deel deze pagina via: