Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij gebruik van de afstandsbediening

Er zijn zeer veel verschillende soorten afstandsbedieningen. Als u minder kracht heeft, uw coördinatie minder is of als u minder ziet, kan het indrukken van de (juiste) knop lastig zijn. Maar ook het aantal knoppen op een afstandsbediening maakt de bediening lastig. Tips om het gebruik van de afstandsbediening te vergemakkelijken.

Inhoud

    Inhoud

    Minder zicht of cognitieve problemen

    • Plak verdikte knopjes (kikkeroogjes) op de knoppen die u veel gebruikt.  
    • Plak de knoppen af die u niet (wilt) gebruiken. Als deze stickers dezelfde kleur hebben als de afstandsbediening maakt het de bediening overzichtelijker. 
    • Maak veelgebruikte knoppen bijvoorbeeld rood zodat ze goed opvallen als u slecht ziet.

    Afstandsbediening vasthouden

    • Houd de afstandsbediening met twee handen vast of klem deze tussen de benen.  
    • Zet de afstandsbediening in een klem die op een flexibele arm zit. Deze kunt u bijvoorbeeld op een tafel vastklemmen, zodat u de afstandsbediening naar u toe kunt trekken en kunt bedienen.  
    • Bevestig met dubbelzijdig tape, stukjes klittenband op de afstandsbediening en op een (dien)blad, welke u op schoot kan leggen. Of bevestig de afstandsbediening op deze manier op uw tafeltje of stoel. Dan verschuift de afstandsbediening niet en heeft u beide handen vrij. Het voorkomt ook dat de afstandsbediening snel kwijt raakt en dat u moet zoeken.

    Alternatieven

    • Vervanging van de afstandsbediening: er is voor bijna elk apparaat een universele afstandsbediening te koop. Ga hiervoor naar een speciaalzaak of zoek online. Overweeg, afhankelijk van uw situatie, om een afstandsbediening te kiezen met extra grote knoppen of spraakbesturing. Met sommige universele afstandsbedieningen kunt u ook via een app op uw telefoon of tablet meerdere apparaten bedienen.
    • Verlichting, gordijnen, airco maar ook verschillende huishoudelijke apparaten zijn tegenwoordig te bedienen via bluetooth op bijvoorbeeld de telefoon of tablet (Smarthome). Vaak is daar ook een tijdschakelaar op in te stellen, zodat het apparaat automatisch aan- en uit schakelt. Ook kan je er een slimme schakelaar met afstandsbediening tussen zetten. 

    Meer informatie

    Op de Hulpmiddelenwijzer:

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: