Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulphond

Hulphonden (assistentiehonden) zijn er in allerlei soorten en maten, goed opgeleid en hard werkend voor verschillende mensen met heel uiteenlopende beperkingen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een hulphond?

    De blindengeleidehond helpt blinden en slechtzienden in hun dagelijks leven. De ADL-hulphond (hulphond ter ondersteuning van Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) nemen taken over van mensen die lichamelijk beperkt zijn. Daarnaast zijn er hulphonden voor: mensen met diabetes, epilepsie, doven/slechthorenden, mensen met psychische problemen.

    Hoe werkt een hulphond?

    Hulphonden bedenken of doen hun taken niet zelfstandig. Hulphonden krijgen training om goed te luisteren en te begrijpen wat u wilt. U geeft sturing en opdrachten. Voorbeeld: een blindengeleidehond steekt niet zelf over en een hulphond doet niet zelfstandig boodschappen in een mandje. Dit doen ze pas na een cue (opdracht/teken) van de eigenaar. De hulphond vergroot zelfredzaamheid, zelfstandigheid en zelfvertrouwen van kwetsbare mensen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Het welzijn van de hulphond is net zo belangrijk als dat van u. Zorg voor voldoende rust en niet te veel stress. De taken van de hulphond moeten beperkt blijven tot zijn “hondse” wereld. Hulphonden zijn geen therapiehonden. Therapiehonden werken samen met een behandelaar aan behandeldoelen in een therapeutische setting. 
    • Er is een wachttijd bij de meeste hondenscholen.
    • Hulphonden mogen niet meer geweigerd worden in openbare ruimten in Nederland. Dat geldt niet alleen voor openbare gebouwen, maar ook bijvoorbeeld voor de taxi. De Stichting Gebruikers Assistentiehonden heeft een meldpunt opgericht voor toegangsweigeringen. 
    • Er bestaan ziektekostenverzekeringen voor honden en hulphonden.

    Productoverzicht

    Gespecialiseerde hulphonden

    • Hulphonden of ADL-honden helpen mensen met een lichamelijke beperking met praktische handelingen, zoals het licht aan- en uitdoen, aan- en uitkleden, de lift bedienen, boodschappen betalen. Ze dragen een dekje waardoor iedereen meteen ziet dat het om een hulphond gaat. 
    • Geleidehonden of blindengeleidehonden zorgen dat blinden en slechtzienden zich veilig buitenshuis kunnen bewegen. Ze zijn herkenbaar aan het hesje en de beugel. Meer informatie op Regelhulp.nl.
    • Signaalhonden helpen mensen die niet of slecht horen. Ze waarschuwen bij geluiden, bijvoorbeeld als iemand aanbelt of als de telefoon overgaat. 
    • Hulphonden voor psychische stoornissen of sociale honden helpen bij angst- en gedragsstoornissen. Een bijzondere soort honden vormen de PTSS-honden die bijvoorbeeld iemand wakker maken bij een nachtmerrie. Kijk op www.contacthond.nl voor meer informatie.
    • Epilepsiehonden of seizurehonden waarschuwen als een epileptische aanval gaat komen. Deze honden assisteren ook tijdens de aanval door zijn baasje in de veilige stabiele zijligging leggen of medicijnen te halen.
    • Diabeteshonden waarschuwen als de bloedwaarde van iemand gaat wisselen. Ze assisteren met het halen van medicijnen of door te alarmeren via een noodknop. Ervaringsverhaal: Michiel en hulphond Tyro.
    • Autismegeleidehonden zorgen voor structuur en focus. Ze helpen ook om contacten te leggen. 

    Wordt het vergoed?

    Zorgverzekeraars vergoeden soms een hulphond. Zij stellen vast op basis van een medische indicatie van de behandelend arts en een praktische indicatie van de organisatie van assistentiehonden of iemand een hond toegewezen krijgt.  Er bestaat ook een mogelijkheid om een kleine vergoeding te krijgen voor verzorging, levensonderhoud en ziektekostenverzekering van de hond. Lees meer op Regelhulp.nl.

    Ook zijn er particuliere initiatieven die vergoedingen geven voor een assistentiehond, zoals Stichting De hond kan de was doen.

    Hoe te verkrijgen?

    De procedure en het aanvragen loopt via de organisatie van assistentiehonden: Hulphond.nl. Zij bekijken of een assistentiehond praktisch gezien geschikt is voor u (praktische indicatie), of u goed voor de hond kunt zorgen en of uw woning geschikt is voor een hond. Deze organisatie regelt ook de aanvraag bij de zorgverzekeraar.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHulphond met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 17-01-2024 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: