Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Zwachtels

Zwachtels op armen of benen voeren opgehoopt vocht (oedeem) af. Door het zwachtelen stijgt de druk in de weefsels en komt het vocht naar buiten. Na het afvoeren van voldoende vocht, kunnen steunkousen worden aangemeten om terugkeer van klachten te voorkomen. De medische term voor behandeling met zwachtels is compressietherapie.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dienen zwachtels?

    Een zwachtel helpt overtollig opgehoopt vocht in weefsels af te voeren. Het zorgt voor een betere lymfeafvoer en ondersteunt de kuitspierpomp in zijn actieve functie. Compressietherapie is een van belangrijkste behandelingen voor patiënten met oedeem in de benen, met name rond de enkels.

    Hoe werken zwachtels?

    Zwachtels oefenen druk uit op weefsel waarin te veel vocht zit. Door de druk van de zwachtel ontstaat gelijkmatige tegendruk in het weefsel. Daardoor zoekt het vocht een uitweg door bijvoorbeeld lymfevaten. Zwachtels worden over een deel van de arm of het been gedragen. Oneffenheden en uitstekende delen op het lichaam worden weggewerkt (polsteren) om de druk gelijkmatig te verdelen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Let op! Verkeerd zwachtelen (te strak, te los) of polsteren vertraagt het genezingsproces. 
    • Lange-rekzwachtels knellen snel af en moeten daarom ’s nachts uit. In de praktijk worden deze nauwelijks meer gebruikt en als dat wel gebeurd is de kans op complicaties vaak groot (tip bezoeker Hulpmiddelenwijzer). 
    • Er bestaan aanpasbare zwachtelsystemen met klittenband om zelf of door de mantelzorger aan te leggen. 
    • Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. 
    • Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Korte-rekzwachtels werken het beste als iemand veel beweegt. 
    • Lange-rekzwachtels oefenen ook druk uit als de spieren zich ontspannen. 
    • Inelastische zwachtels passen goed om de vorm van arm of been en zakken daarom niet snel af. 
    • Zelfklevende zwachtels zijn zwachtels waarbij één uiteinde op de zwachtel zelf plakt (en niet op de huid). Hierdoor zakt het verband minder snel af, maar ontstaan wel gemakkelijker afknellingen. 
    • Er bestaan ook zwachtels met klittenband die iemand zelf aanlegt of door een mantelzorger worden aangebracht.  
    • Meerlaagszwachtels blijven langer zitten.

    Alternatieven

    • Steunkousen zijn een alternatief voor drukverband bij de behandeling van spataderen en beenzweren, maar kunnen ook preventief worden gebruikt.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZwachtels met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 14-07-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: