Werkblad voor rolstoel

Werkbladen voor rolstoelen maken het mogelijk dat u voorwerpen voor u kunt neerzetten en daardoor binnen reikafstand verschillende activiteiten kunt doen terwijl u in een rolstoel zit. Veel werkbladen of werktafels kunt u in een hoek verstellen. De besturing van een elektrische rolstoel zit soms gemonteerd op een werkblad. 

Waarvoor dient het?

Werkbladen voor rolstoelen zorgen ervoor dat u voorwerpen bij de hand heeft als u in een rolstoel zit. U hoeft daardoor niet te bukken of buiten de rolstoel te leunen als u bepaalde activiteiten, zoals eten, schrijven of spelen, wilt doen. Werkbladen geven ook ondersteuning en voorkomen dat de armen afglijden en tussen de wielen kunnen komen.

Hoe werkt het?

Werkbladen passen voorop de rolstoel en kunnen worden afgenomen of weg geklapt naar de zijkant.

Belangrijk om te weten

  • De meeste werkbladen hebben een opstaande rand.
  • U kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals plexiglas of hout.
  • U kunt werkbladen op maat laten maken.
  • Werkbladen belemmeren de rolstoelgebruiker bij het in en uit de rolstoel komen. U krijgt daarom te maken met vrijheidsbeperking. Meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: 'Ruim 85 alternatieven voor onvrijwillige zorg', Vilans 2019.
  • Meer over rolstoelen op www.regelhulp.nl.

Uitvoeringen

  • Halve werkbladen. Deze werkbladen passen op één van de armleuningen. U gebruikt ze aan de kant van de arm en hand waarmee u activiteiten kunt doen. Na gebruik klapt u het werkblad naar de zijkant weg.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig?

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 13 maart 2019

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Kinderen

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier