Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Warmte-koude kompres

Heeft u last van pijnlijke spieren of bijvoorbeeld zwellingen? Een warmte-koude kompres verwarmt of verkoelt uw pijnlijke plek. Warmte-koude kompressen heten ook wel pakking of applicatie.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een warmte-koude kompres?

    Bij toepassing van een koude kompres verlicht het kompres de pijn bij zwellingen, kneuzingen en lichte ontstekingen aan spieren en gewrichten. Een warmte kompres verlicht spierpijn, krampen, menstruatie-, nek- en rugklachten.

    Hoe werkt een warmte-koude kompres?

    Een warmte-koude kompres maakt u naar wens warm of koud. Dit kan in water, de magnetron, koelkast of vriezer. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Daar staan ook contra-indicaties en toepassingen met tijdsduur vermeldt.


    Belangrijk om te weten

    • Er zijn verschillende soorten en vormen van kompressen of pakkingen verkrijgbaar. 
    • Een andere naam is hot en cold pakkingen. 
    • Een gelpakking kan bij direct contact met de huid onaangenaam aanvoelen. U kunt in dat geval de gelpakking in een doek wikkelen. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Gelpakking. Een gelpakking is een stevig plastic zakje gevuld met een gel-achtige substantie. Het zakje heeft een zachte plastic coating.
    • Gelpakking met een zachte stof.
    • Een speciaal borst kompres bij borstvoeding.
    • Kersenpitpakking. Een kersenpitzakje is van stof en bevat kersenpitten.

    Alternatieven

    • Een ouderwetse kruik is ook warm en koud te gebruiken. 
    • U kunt ook een pittenzak opwarmen in de magnetron of een handverwarmer gebruiken.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWarmte-koude kompres met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 15-07-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: