Vochtinname-regelaars

Laatste update: 25.08.2017
Moet u veel drinken of drinkt u te weinig? Er zijn hulpmiddelen die de vochtinname registreren en een melding geven als het tijd is om te drinken.

Waarvoor dient het?

De regelaar registreert de hoeveelheid vocht die u binnenkrijgt als u veel moet drinken of te weinig drinkt. Het hulpmiddel geeft ook op bepaalde momenten een hoorbaar en/of zichtbaar signaal als u weer wat moet drinken. De regelaars voorkomen uitdroging.

Hoe werkt het?

U plaatst een fles of kan gevuld met bijvoorbeeld water in het apparaat. De regelaar registreert de hoeveelheid water in de fles of kan en houdt bij hoeveel u gedurende de dag hiervan drinkt. Het apparaat geeft steeds een melding als het tijd is om te drinken. Wanneer u niet uit de kan of fles in het apparaat drinkt, dan drukt u op de knop om één extra glas te registreren.
 

Belangrijk om te weten

  • Een tekort aan vocht is vaak te herkennen aan de volgende kenmerken: hoofdpijn, droge huid, duizeligheid, droge mond, vermoeide spieren, verlaagde bloeddruk, minder vaak moeten plassen en donkere, geconcentreerde urine.
  • Er zijn ook hulpmiddelen voor vochtinname met bluetooth en wifi. Hiermee kunnen zorgmedewerkers en/of mantelzorgers draadloos (op afstand) de vochtinname in de gaten houden via een smartphone, tablet of computer.
  • Meer informatie over het belang van vochtinname is te vinden op www.voedingscentrum.nl.
  • Meer informatie over eten en drinken is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl.
  • Onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen: www.regelhulp.nl.
  • Onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid: Thuisarts.nl.
  • Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 75 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel niet vergoed.

Hoe verkrijgbaar

Tweedehands kopen
Als u een hulpmiddel zelf aanschaft, is het niet altijd noodzakelijk om een nieuw product te nemen. Veel hulpmiddelen zijn ook tweedehands te verkrijgen. Let wel op de kwaliteit van het product en ga na of de service en garantie nog van toepassing zijn.
Overigens kunt u van de gemeente of zorgverzekeraar ook hergebruikte hulpmiddelen ontvangen.

Nieuw kopen
U kunt het product nieuw aanschaffen. Er zijn veel sites die hulpmiddelen te koop aanbieden. Er bestaan ook prijsvergelijkingssites. Ga na of op internet ervaringen van gebruikers staan en raadpleeg een belangenorganisatie van mensen die dezelfde vragen als u hebben. Ga ook na of de leverancier een keurmerk heeft, bijvoorbeeld NKH of die van SEMH.
Tip: veel zorgverzekeraars en zorgorganisaties bieden hulpmiddelen met een korting aan.

Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Drinken

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).