Traplift, plateau

Plateautrapliften maken het mogelijk dat u zittend in een rolstoel of scootmobiel langs een trap naar boven of beneden kunt. Er zijn mogelijkheden voor plateautrapliften bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Beugels en plateau zijn vaak opklapbaar, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken. De plateaulift heeft voor de veiligheid meestal opstaande randen, een hekje, beugels en een antisliplaag. Plateautrapliften heten ook wel plateauliften of platformliften.
  • Plateau traplift
    Plateau traplift

Waarvoor dient het?

Plateautrapliften zorgen ervoor dat u, als u in een rolstoel of scootmobiel zit, veilig een trap kunt gebruiken.

Hoe werkt het?

Plateautrapliften kunnen aan de muur of op de traptreden worden gemonteerd. De onderdelen van de lift worden uitgeklapt. Dan rijdt u op het plateau en drukt u op een bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu.

Belangrijk om te weten

  • U kunt plateautrapliften kopen, huren of leasen. Aanschafkosten lopen behoorlijk op.
  • U kunt ook een tweedehands plateautraplift nemen. De rail is echter vaak op maat gemaakt en meestal niet zo geschikt voor hergebruik, de andere onderdelen wel.
  • U kunt verschillende offertes opvragen om producten, service en onderhoud te vergelijken.
  • Er zijn ook trapliften met stoel voor in huis waarmee u zittend naar boven of beneden kunt. Ander alternatief is een huislift.
  • Meer informatie? Maak gebruik van onze keuzehulp traplopen of kijk op veiligheid trap van de Hulpmiddelenwijzer.
  • Meer over hulpmiddelen voor traplopen op www.regelhulp.nl.

Uitvoeringen

  • Er bestaan veel verschillende soorten en uitvoeringen. De meeste plateautrapliften worden min of meer op maat gemaakt. Het belangrijkste onderscheid is of ze binnen of buiten een gebouw of woning gebruikt worden. Verder is het draagvermogen van belang: een plateautraplift waar een scootmobiel op moet kunnen, moet meestal meer gewicht kunnen hebben.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 20 september 2018

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Mantelzorgers

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier