Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Steunkousen

Steunkousen, compressiekousen of therapeutische elastische kousen (TEK) geven verlichting bij verschillende aandoeningen of lichamelijke klachten. Denk aan bijvoorbeeld spataderen, lymfoedeem, lipoedeem, na een open been of trombose of bij 'onrustige', zware en pijnlijke benen door hart en vaat problemen. Voor therapeutische steunkousen heeft u een verwijzing van huisarts of specialist nodig. 

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dienen steunkousen?

    Steunkousen en therapeutische elastische kousen TEK) helpen tegen zware benen, vermoeide benen en oedeem (overmatige ophoping van vocht). De compressietechnologie in de kousen verbetert de bloedcirculatie en doorbloeding en vermindert de lichamelijke klachten. Klachten die ontstaan kunnen zijn door ziekte, een ongeval, zwangerschap, weinig bewegen, lang staan of een erfelijke aanleg. 

    Hoe werken steunkousen?

    Steunkousen en therapeutische elastische kousen (TEK) zorgen voor precies genoeg druk op de kleppen in de verwijde aderen om deze weer te sluiten. De therapeutisch elastische kousen zijn zo gebreid dat de druk bij de enkel het hoogst is en naar boven toe afloopt. De aderen kunnen door deze druk het bloed of overtollig lymfevocht beter omhoog stuwen en afvoeren, waardoor de klachten verminderen. De kousen moeten strak om de benen of armen zitten en de goede maat hebben. Deze kousen worden dan ook altijd aangemeten door een bandagist, compressiespecialist, (kousen)aanmeter of TEK adviseur. 

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Door een sok over uw TEK te dragen, verlengt u de levensduur, zonder bescherming slijt uw TEK onnodig snel.
    • Vermijd direct zonlicht op uw TEK. Zonlicht tast het rubber en daarmee de elasticiteit van uw TEK aan.
    • Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en volg de gebruiksvoorwaarden van de fabrikant. Bij klachten moet u aantonen dat u de voorschriften in acht heeft genomen. Verwijder het etiket bijvoorbeeld niet, uw klacht wordt dan niet in behandeling genomen.

    Wassen en drogen

    • Was de steunkous TEK liefst dagelijks, binnenstebuiten, maar minimaal 3x per week.
    • Gebruik een vloeibaar fijnwasmiddel. Géén wasverzachter, bleekmiddel of inweekmiddel.
    • Was de TEK op maximaal 30 graden in de wasmachine, liever niet op de hand. Centrifugeren mag. 
    • Trek de vlakbrei TEK (met naad) in vorm na het wassen.
    • Droog de TEK aan de lucht, niet in de zon of op de verwarming. De TEK mag ook niet in de droger. De kousen zijn sneller droog als u de TEK strak oprolt in een handdoek en stevig aandrukt om zoveel mogelijk vocht te verwijderen uit de kous.

    Productoverzicht

    Welke soorten steunkousen zijn er?

    Steunkousen of therapeutische elastische kousen (TEK) zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen. Je kunt deze kousen onderverdelen in 4 verschillende drukklassen. 

    • Steunkousen die verlichting geven bij lichte problemen vallen in drukklasse 1 en worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. 
    • Therapeutische elastische kousen (TEK) vallen in drukklassen 2, 3 en 4. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar komen wel ten laste van uw eigen risico. 

    De kniekous komt het meeste voor. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk. Welke kous het beste bij u past, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd en uw persoonlijke wensen. Laat u daarom goed adviseren door een bandagist, compressiespecialist, (kousen)aanmeter of TEK adviseur. 

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie 

    • Heeft u moeite met het aantrekken van steunkousen? Op de Hulpmiddelenwijzer kunt u tips van de ergotherapeut vinden op: Tips steunkousen aan- en uittrekken en Tips bij sokken aantrekken. U kunt ook gebruik maken van speciale hulpmiddelen om uw kousen zelfstandig en eenvoudiger aan te trekken. Als u bijvoorbeeld rugklachten heeft, niet goed bij uw voeten kunt komen of als u onvoldoende kracht in uw handen of armen heeft. Er zijn verschillende aan en uittrekhulpen verkrijgbaar. Bij een ergotherapeut kunt u advies op maat krijgen en de hulpmiddelen uitproberen. 
    • Op Samen Beter thuis: filmpjes over steunkousen
    • Op GoedGebruik.nl vindt u filmpjes over het (zelfstandig) aantrekken van steunkousen. 
    • Harteraad: de vereniging komt op voor de belangen van 1,7 miljoen mensen met een hart- en vaataandoening en houdt zich zowel landelijk als regionaal bezig met informatievoorziening, lotgenotencontact, leefstijl en bewegen, belangenbehartiging en vakantieweken.
    • Patiëntennetwerk NLNet: internetplatform met uitgebreide informatie over lymfoedeem en lotgenotencontact.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSteunkousen met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 25-03-2024 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: