Scootmobielen, 4 wielen

Laatste update: 07.03.2018
Scootmobielen met 4 wielen gebruikt u als u zelfstandig buiten over (middel)lange afstand wilt rijden, zeker als u over oneffen terrein rijdt. U heeft daarvoor wel genoeg kracht nodig in armen en handen om de scootmobiel goed te bedienen. U kunt ook nog korte afstanden lopen en rechtop blijven zitten.
 • Scootmobiel met vier wielen
  Scootmobiel met vier wielen

Waarvoor dient het?

Met scootmobielen met 4 wielen rijdt u tot 70 kilometer. U kunt lange afstanden afleggen met een snelheid tot meer dan 20 km per uur, zodat iemand kan meefietsen. Deze scootmobiel heeft een grote draaicirkel. U kunt daarom binnenshuis en in supermarkten alleen in grotere ruimtes rijden.

Hoe werkt het?

Scootmobielen met 4 wielen werken op een oplaadbare accu. De scootmobiel heeft een dashboard waarmee u de richtingaanwijzers en claxon bedient en een hendel waarmee u de snelheid regelt. U zit in een draaibare stoel, zodat u makkelijk in en uit de scootmobiel komt.

Belangrijk om te weten

 • Voor de wet is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig met motor. Daarom moet u de rolstoel verzekeren.
 • Het rijden met deze scootmobielen vereist dat u een beetje kunt lopen en staan, dat u een redelijke rompbalans (wegzakken) heeft en dat u uw armen en handen goed kunt gebruiken.
 • Informeer naar accessoires en mogelijkheden om scootmobielen meer op maat te laten aanpassen, bijvoorbeeld zittingen, zijpelotten (tegen wegzakken) en extra zitondersteuning.
 • Niet alle scootmobielen hebben vering.
 • U kunt meestal niet rijden met gestrekte benen.
 • Er bestaan speciale houders om rollators mee te nemen.
 • Pechhulp voor uw scootmobiel met of zonder abonnement: ANWB Wegenwacht  scootmobielservice, Scootmobiel Hulpdienst, RoadGuard (app) en Zorgeloos-op-weg.
 • Meer informatie over scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen op www.vvn.nl.
 • Meer informatie over zelfredzaamheid van ouderen op www.zorgvoorbeter.nl.

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 2000 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Scootmobielen

Deel deze pagina
 
 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).