Schakelaars

Laatste update: 03.08.2016
Schakelaars hebt u nodig om apparaten, installaties en machines te bedienen, bijvoorbeeld aan en uit te zetten. Dat doet u meestal door met de hand een knop te manipuleren, bijvoorbeeld in te drukken, te schuiven of te draaien. Als het bedienen met de hand niet goed lukt, kunt u aangepaste schakelaars nemen. U kunt ook kiezen voor vervangende bedieningen.
featuredProduct
Schakelaar

Waarvoor dient het?

Mechanische schakelaars, aangepaste schakelaars en alternatieve bedieningen zorgen ervoor dat u apparaten, bijvoorbeeld computers, elektrische rolstoelen en hoog-laag bedden, en installaties, zoals het licht, kunt bedienen.

Hoe werkt het?

Schakelaars kunnen allerlei functies verrichten: van heel eenvoudig, bijvoorbeeld licht uitdoen, tot ingewikkeld, bijvoorbeeld de besturing van een elektrische rolstoel. Aangepaste schakelaars maken door vormgeving of instelling bediening met de hand nog mogelijk. Alternatieve bedieningen vervangen de hand bij het bedienen.

Uitvoeringen

Er bestaan zeer veel verschillende soorten en modellen schakelaars, die vaak ook gecombineerd worden om bediening door mensen die hun handen niet goed kunnen gebruiken mogelijk te maken .
 • Aangepaste schakelaars.
  • Schakelaars van ander materiaal: bijvoorbeeld van zacht foam (kussenschakelaars).
  • Schakelaars met een andere vorm: bijvoorbeeld extra plat, extra stevig of geschikt om in te knijpen.
  • Schakelaars waarvan u de gevoeligheid of bedieningstijd kunt instellen.
 • Alternatieve bedieningen.
  • Bediening met andere lichaamsdelen: bijvoorbeeld met het hoofd of de voet.
  • Bediening door andere signalen, bijvoorbeeld door geluid, beweging, blazen of zuigen.

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 4 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.
U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet of de WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Uw gemeente voert de Participatiewet uit. Het UWV voert de WIA uit.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Omgeving besturen

Deel deze pagina
 
 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).