Robotarmen

Laatste update: 18.10.2017
Robotarmen kunnen veel arm- en handfuncties overnemen, zoals grijpen en loslaten, een voorwerp pakken en in een bepaalde positie houden. Robotarmen moet u wel aansturen.

Waarvoor dient het?

Als u niet of nauwelijks in staat bent iets met uw armen en/of handen te doen, maakt een robotarm u weer meer zelfredzaam. De robotarm kan veel belangrijke handelingen overnemen, bijvoorbeeld bij het eten en drinken, uw persoonlijke verzorging (zoals tanden poetsen), tekenen en schilderen.

Hoe werkt het?

Robotarmen hebben meerdere draaipunten en een grijpfunctie. Met de besturing geeft u de gewenste positie van de arm aan. Met de grijpfunctie pakt u een voorwerp of laat het weer los. De besturing bevindt zich bij de hand en is ge├»ntegreerd met een andere besturing, bijvoorbeeld van een rolstoel. De robotarm werkt op een accu.
 

Belangrijk om te weten

  • Het kiezen van een robotarm luistert heel nauw. Een expert, zoals een ergotherapeut, helpt u bij het testen en selecteren. Een expert is altijd nodig als u een (gedeeltelijke) vergoeding aanvraagt.
  • Oefenen met het besturen van de robotarm is een vereiste.
  • Robotarmen passen op elektrische rolstoelen en op speciale tafels.
  • Er bestaan ook robotarmen die u als prothese draagt.

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 6000 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het in het Reglement Hulpmiddelen staat. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet of de WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Uw gemeente voert de Participatiewet uit. Het UWV voert de WIA uit.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Ontspanning

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).