Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Robotarm

Robotarmen kunnen veel arm- en handfuncties overnemen, zoals grijpen en loslaten, een voorwerp pakken en in een bepaalde positie houden. Een robotarm wordt op uw elektrische rolstoel geplaatst en gekoppeld aan de bediening.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een robotarm?

    Als u niet of nauwelijks in staat bent iets met uw armen en/of handen te doen, zorgt een robotarm voor meer zelfredzaamheid. Met een robotarm kunt u zelfstandig eten en drinken, iets pakken, iets van de grond oprapen, een computer of ander apparaat aan en uitzetten, (licht)schakelaars bedienen of uw hand even wat verleggen. Ervaren gebruikers lukt het ook om koffie te zetten, boodschappen te doen en betalen met de pinpas, krabben, tanden poetsen, een bril op-, af- en rechtzetten. Wassen en aankleden lukt helaas niet met een robotarm.

    Hoe werkt een robotarm?

    Een robotarm is een hulpstuk op een elektrische rolstoel en bestaat uit een arm bevestiging, een arm met een aantal scharnierpunten en een grijper. De robotarm kan aan de linker- of rechterkant van de elektrische rolstoel. De bediening van de arm kan toegevoegd worden aan uw eigen rolstoelbediening maar ook onafhankelijk hiervan, via een joystick, eenknops- besturing, smartphone, kinbesturing of via smart glasses. Veelgebruikte bewegingen, zoals eten of drinken, slaat u op en kunt u (automatisch) laten herhalen. Een robotarm kan voorwerpen tot 1,5 kg en max 9 of 12 cm (afhankelijk van het merk) oppakken. Gebruikt u de robotarm niet, dan kan hij in elkaar gevouwen naast de rolstoel hangen. De robotarm is ook (tijdelijk) geheel te verwijderen en terug te plaatsen door een (mantel)zorgverlener.

    Belangrijk om te weten

    • Stap 1: Lijkt een robotarm een geschikt hulpmiddel voor u? Laat u dan adviseren door een ergotherapeut die expert is op het gebied van arm/handondersteuning (www.ergotherapie.nl).
    • Stap 2: Tijdens het gesprek brengt de ergotherapeut samen met u in kaart:
      • bij welke activiteiten u de robotarm wilt gaan gebruiken.
      • uw beperkingen en wensen, uw sociale omgeving, welke andere hulpmiddelen u gebruikt en uw woonsituatie.
    • Stap 3: Op basis van al deze gegevens selecteert zij het best passende hulpmiddel en vraagt een passing in de thuissituatie aan. Zo wordt er meteen duidelijk of er thuis problemen ontstaan door het gebruik, bijvoorbeeld omdat de rolstoel iets breder wordt.
    • Stap 4: Als het geselecteerde product goed voldoet vraagt zij 'de verstrekking' aan bij uw zorgverzekeraar of het UWV.  Hiervoor is een advies/akkoord nodig van specialist, bijvoorbeeld een revalidatiearts of neuroloog.

    Tips

    • Het is mogelijk om na levering onder begeleiding van uw ergotherapeut te trainen met de robotarm. Ook als in eerste instantie training niet nodig lijkt is het altijd nog achteraf mogelijk om training te krijgen.
    • Meld u bij uw ergotherapeut als het gebruik van de robotarm in de praktijk tegen valt en u hem daardoor eigenlijk niet gebruikt.
    • Het gebruiken van een robotarm gaat niet vanzelf. Dit vraagt oefening en doorzettingsvermogen. Heeft u hier de energie voor?

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • Als u nog restfunctie in uw arm én hand hebt, is het zinvol om uit te proberen of een dynamische armondersteuning een oplossing biedt. Dit hulpmiddel ondersteunt uw arm en is sneller en makkelijker in gebruik.
    • Voor welke activiteiten denkt u een robotarm nodig te hebben? Als u de robotarm alleen wilt gebruiken om te eten is een eetrobot een betere oplossing.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Robotarmen zijn erg kostbaar en kunnen vergoed worden door:

    • Zorgverzekeraar. Vraag vooraf toestemming en informeer met welke leverancier uw zorgverzekeraar een contract heeft. Er zijn in Nederland 3 bedrijven die robotarmen leveren: Assistive Innovation, Sarkow en Focal Meditech.
    • Zorgorganisatie, als u in een  Wlz-instelling verblijft zou de zorgorganisatie een robotarm moeten bekostigen. Dit is voor veel organisaties echter niet haalbaar omdat de kosten zo hoog zijn.
    • UWV in het kader van de Wet Inkomen naar Arbeid (WIA) als u de robotarm voor uw werk nodig heeft.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRobotarm met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 02-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: