Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoningen bieden de mogelijkheid om met een zorgvraag nog zelfstandig te wonen. Mantelzorgwoningen zijn los (in de tuin) te plaatsen of aan te bouwen aan een woning. Soms zijn delen van een huis of een bijgebouw te verbouwen tot mantelzorgwoning. De woning heeft een slaapkamer, badkamer, keuken en een eet/zitkamer. U kunt mantelzorgwoningen ook volledig aanpassen en inrichten, bijvoorbeeld met tilliften en speciaal sanitair. Deze woningen zorgen voor een optimale toegankelijkheid, bijvoorbeeld brede doorgangen en geen drempels. Mantelzorgwoningen worden soms verward met zorgunits of Wmo-zorgunits. Die units hebben alleen een zorg- en slaapruimte en zijn bedoeld voor mensen die veel zorg nodig hebben en weinig mobiel zijn.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een mantelzorgwoning?

    Mantelzorgwoningen maken het mogelijk iemand met een (toekomstige) zorgvraag zelfstandig in de buurt van bijvoorbeeld de eigen woning of het huis van een kind kan wonen.

    Hoe werkt een mantelzorgwoning?

    Losse mantelzorgwoningen laat u meestal naar een model op maat maken en daarna plaatsen. Een mantelzorgwoning laat u als elke aanbouw aanbesteden en uitvoeren. De aanpassingen en inrichting worden op maat aangebracht.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Mantelzorgwoningen zijn in principe vrij van vergunning, zeker als ze verplaatsbaar zijn. Op deze site kunt u nagaan of een vergunning nodig is. Uw gemeente weet dit tot in de details, ook of er voor u een vergoeding vanuit de WMO mogelijk is. U moet de mantelzorgrelatie kunnen aantonen.

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • U kunt losse mantelzorgwoningen ook huren of leasen.
    • Een (tijdelijke) zorgunit of Wmo-zorgunit.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer Informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMantelzorgwoning met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 29-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: