Looprek

Heeft u weinig kracht in de benen en voeten? Loopt u daardoor risico om te vallen? Voor kleine afstanden gebruikt u dan een looprek. Looprekken zijn metalen frames met vier poten. Looprekken heten ook wel loopschragen.

Waarvoor dient het?

Looprekken maken zelfstandig lopen over kleine afstanden mogelijk voor mensen met weinig kracht in de benen en voeten en bij verminderd coördinatievermogen. Looprekken bieden extra steun aan mensen die een groter risico op vallen hebben. Met een looprek kunt u niet snel doorlopen en bent u niet erg wendbaar.

Hoe werkt het?

U staat achter het looprek en pakt hem aan de handvatten op de bovenkant met beide handen vast. U tilt met beide handen het looprek op en zet dat een eindje verder weer neer. U blijft het rek vasthouden en zet een stap vooruit met beide benen. Dan herhaalt u deze handelingen. Meestal kunt u een looprek in hoogte verstellen.

Belangrijk om te weten

 • Als u pijn of weinig kracht in armen of handen heeft, kunt u beter een rollator nemen. Soms is een lichtgewicht looprek ook wel geschikt. Kies voor zachte handvatten bij pijn in de handen.
 • Let op het maximale belastbare gewicht.
 • Sommige standaard looprekken hebben een extra bocht in de achterpoten. Die bocht gebruikt u als extra steun bij het opstaan en gaan zitten. Let op dat u daarbij niet omvalt.
 • Als u het looprek veel en langdurig gebruikt, kijk dan van tijd tot tijd of de rubberen doppen niet zijn afgesleten.
 • Looprekken kunt u voorzien van een houder om een wandelstok of kruk in te klemmen. Of van een mandje om voorwerpen mee te nemen.
 • Er bestaan verschillende rubberen doppen voor de poten, bijvoorbeeld anti-slipdoppen of doppen met een extra noppenprofiel.
 • Bekijk meer informatie over het voorkomen van vallen.
Looprek; uitleg over soorten, hoe te gebruiken
Looprek; uitleg over soorten, hoe te gebruiken (bron: Samen Beter Thuis)

Uitvoeringen

 • Standaard looprekken zijn niet verstelbaar of opvouwbaar.
 • Er is ook een looprek met twee wielen.
 • Verstelbare en/of opvouwbare looprekken.
 • Looprek met een speciale maatvoering: extra smal, breed, laag of hoog. Extra brede looprekken kunnen meestal niet in hoogte versteld worden. De maximale belasting van extra brede looprekken is wel hoger.
 • Looprek met onderarmsteunen. U steunt dan met de onderarmen op speciale steunen (schalen) en pakt met de handen de handgrepen vast. U gebruikt zulke looprekken als u uw polsen niet (langdurig) kunt belasten.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel niet vergoed.

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig?

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 12 december 2018

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Kinderen

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier