Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Koortsthermometer

Wilt u uw lichaamstemperatuur (laten) meten? Er zijn verschillende (digitale) koortsthermometers waarmee u oraal, anaal, via het oor of via het voorhoofd de temperatuur kunt opnemen. Een staafthermometer via het rectum (anaal) geeft het beste de kerntemperatuur van het lichaam aan. U weet zeker of u wel of geen koorts hebt.

Inhoud

    Inhoud

    Hoe werkt een thermometer?

    De thermometer wordt geplaatst op of in het lichaam. De gemeten temperatuur verschijnt op een schermpje (display). Vaak geeft de thermometer een signaal wanneer de waarde kan worden afgelezen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Een goed afleesbaar schermpje is prettiger in het gebruik.
    • Sommige thermometers hebben een geheugen dat de laatst gemeten waarde bewaart.
    • Een digitale thermometer werkt vaak op batterijen.
    • Let op: spons kinderen niet af bij koorts. Hiermee gaat de temperatuur niet omlaag maar levert wél ongemak op. V&VN richtlijn koorts in de tweede lijn bij kinderen van 0-16 jaar.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Een staafthermometer is de meest bekende thermometer. Die meet oraal of anaal de lichaamstemperatuur.
    • Een oorthermometer is een koortsthermometer die via het oor de lichaamswarmte meet.
    • Een voorhoofdsthermometer is een koortsthermometer die op het voorhoofd de lichaamswarmte meet. Zo kunt u op een gemakkelijk bereikbare plaats de lichaamstemperatuur meten. Het meten is minder belastend.
    • Speenthermometers nemen de temperatuur op als de speen enige tijd in de mond wordt gehouden. Deze thermometers zijn speciaal ontwikkeld voor baby's.
    • Een sprekende thermometer spreekt de gemeten lichaamswarmte in het Nederlands of Engels uit. Een sprekende thermometer is handig als u slechtziend of blind bent.
    • Een thermometer met app voor uw smartphone. U steekt de kleine infrarood thermometer in de koptelefoon-ingang van uw smartphone. De thermometer houdt u tegen het voorhoofd of in het oor. Binnen een paar seconden verschijnt de temperatuur in de app.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKoortsthermometer met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 03-12-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: