Kinderstoelen, aangepast

Laatste update: 07.06.2017
Heeft uw kind moeite met zelfstandig zitten en met de zitbalans? Aangepaste kinderstoelen bieden extra ondersteuning om langer en zelfstandig te kunnen zitten. Deze stoelen kunnen extra aanpassingen en instelmogelijkheden hebben, zoals een hoogteverstelling of een kantelmogelijkheid. Sommige stoelen kunnen op maat van het kind worden gemaakt. Er bestaan ook stoelen met wielen en een duwbeugel.

Waarvoor dient het?

Kinderen met een lichamelijke beperking zijn niet altijd in staat om zelfstandig te zitten. Een aangepaste kinderstoel ondersteunt onder andere kinderen met een beperkt evenwicht, spierzwakte dan wel lage of hoge spierspanning. Aangepaste kinderstoelen maken het ook mogelijk dat een kind vanuit een comfortabele zitpositie langduriger activiteiten kan doen, bijvoorbeeld tekenen, eten, computeren. Er bestaan modellen speciaal voor spelen op de grond.

Hoe werkt het?

Aangepaste kinderstoelen ondersteunen het bekken en de onderug en bevorderen de zitbalans tijdens activiteiten, zoals eten en spelen. Deze kinderstoelen kunnen nog meer afgestemd worden op het kind door de stoelen aan te passen of uit te breiden met accessoires. Sommige stoelen worden op maat van het kind gemaakt. De stoelen zijn gemaakt van verschillend materiaal: hout, metaal of plastic.

Belangrijk om te weten

  • Vergoeding van een aangepaste kinderstoel kan alleen als er ernstige zitproblemen zijn en het kind niet in een gangbare (ergonomische) stoel kan zitten. U krijgt geen vergoeding bij bijvoorbeeld rugproblemen of obesitas.
  • Sommige kinderstoelen kunt u instellen op een gewenste zitdiepte en zitbreedte.
  • Kinderstoelen met een hoogteverstelling maken het (zelfstandig) in en uit de stoel komen makkelijker. De hoogteverstelling maakt ook het verzorgen van het kind minder zwaar.
  • Er bestaan kinderstoelen die u kunt kantelen. Hierdoor kunt u passief en actief zitten afwisselen. U kunt de kanteling ook verstellen om het verzorgen te vergemakkelijken, bijvoorbeeld wassen.
  • U kunt deze stoelen in diverse maten krijgen: vanaf 1,5 tot 14 jaar (91-183 cm lengte van het kind).
  • Een goede stabiliteit is om veiligheidsredenen heel belangrijk.

Uitvoeringen

  • Vloermodellen waarbij het kind op de grond zit. Dit biedt de mogelijkheid om met leeftijdsgenootjes op de grond te spelen. Deze kinderstoelen hebben een rugleuning en fixatiebanden.
  • Voor de jongste kinderen is er ook een stoeltje die bijvoorbeeld in een winkelwagentje past.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Spelletjes spelen

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).