Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij dwarslaesie

Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg waardoor uw zenuwen minder of helemaal geen signalen meer doorgeven. Bijvoorbeeld signalen naar uw blaas, darmen, armen en/of benen. U heeft hierdoor minder controle over uw lichaamsfuncties en minder of geen kracht en gevoel in bepaalde lichaamsdelen. Het ruggenmerg kent verschillende delen, die weer heel specifiek verbonden zijn met een deel van het lichaam. Het effect van de dwarslaesie op het lichaam is dan ook afhankelijk van de plaats waar het ruggenmerg beschadigd is. Zit de breuk in een ruggenwervel onder in de rug? Dan heet dat niet een dwarslaesie, maar een cauda-laesie. Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij het dagelijkse leven.

HM-uw-situatie-dwarslaesie-pexels-marcus-aurelius-4064339

Inhoud

    Inhoud

    Marit heeft sinds 27 jaar een hoge dwarsleasie

    Klik hier voor het spelen van de video over Marit.

    Hulpmiddelen bij een dwarslaesie 

    Eten en drinken 

    Een lichte beker is makkelijker naar uw mond te brengen, ook twee grote oren bieden meer houvast. U hoeft uw arm minder hoog op te tillen als u een beker met neusuitsparing gebruikt. Een rietje in de beker, eventueel in combinatie met een bekerhouder aan uw rolstoel maakt wellicht zelfstandig drinken mogelijk. Bij het eten heeft u keuzes voor bestek: Lichtgewicht bestek gebruikt u als u minder kracht heeft. Trillen uw handen dan kan verzwaard bestek, een tremorlepel of verzwaarde polsband uw tremor onderdrukken. Met een dik handvat ervaart u meer grip. Bestek met een riempje of manchet voorkomt dat het bestek uit uw handen glipt. Uw bord verschuift minder met een antislipmat en met een bordrand schept u eenvoudiger uw lepel vol.

    Computer bedienen 

    Als u door uw dwarslaesie uw armen en handen niet goed kunt gebruiken, kost iedere kleine handeling veel energie. Soms is het gebruik van een computer een uitkomst, ook voor uw werk. Het is dan belangrijk dat u de juiste instellingen en hulpmiddelen gebruikt. Denk hierbij aan instellingen van de computer zelf, maar ook het toetsenbord of hardware aanpassingen (schakelaar, oog of spraak besturingen) Ook een arm en handondersteuning apparaat kan veel herhaalbewegingen met typen een stuk minder vermoeiend maken. Gebruikt u een tablet? Dan kunt u deze op een standaard neerleggen.

    Ontspanning 

    Bij sporten kunt u met ''active hands'' of robothandschoen bijvoorbeeld fitnessapparaten en gewichten beter vasthouden. Bij rolstoelsporten zijn er speciale handschoenen die u meer grip geven. Houdt u van handwerken? Naast een breimachine zijn er ook mogelijkheden om te breien met verdikte breistokken die eenvoudiger vast te houden zijn.  Met een borduurring die u vastzet aan de tafel kunt u met één hand borduren. Een stylus(pen) kunt u ook op maat maken met een greep aanpassing. Heeft u moeite met de draad door de naald te halen? Gebruik dan een naalddoorhaler (Wilhelmina) of draaddoorvoerder, ook voor de naaimachine is er een exemplaar. Met veel oefenen kunt u ook de naaimachine met de elleboog bedienen. Bij het intiem zijn heeft u hulpmiddelen en tips die het u zo comfortabel mogelijk maken. Brochure dwarslaesie en seksualiteit van Rutgers.

    Persoonlijke verzorging  

    Denk bij tandenpoetsen aan een elektrische tandenborstel of een tandpasta dispenser als u maar één hand kunt gebruiken. Droogshampoo voor de haarverzorging kan een alternatief zijn, voor het drogen kunt u een houder voor de föhn installeren. Heeft u geen kracht meer om de kranen open en dicht te doen dan kunt u sensorkranen of een eenhendelkraan laten installeren, misschien is een kraanopener al voldoende. Voor het wassen van moeilijk bereikbare plekken kunt u een badborstel met lange steel of tenenwasser gebruiken.

    Vergoedingswijzer

    Voor bepaalde persoonlijke hulpmiddelen in huis kan de gemeente een tegemoetkoming in de kosten bieden, bijvoorbeeld voor verrijdbare douchestoelen en patiënten liften. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage, die via het Centraal Administratie Kantoor (CAK) wordt geïnd. De hoogte van de eigen bijdrage wordt bepaald door het aantal verstrekkingen dat door de gemeente gedaan is. 

    Hulpmiddelen die noodzakelijk zijn ter vervanging van bepaalde lichaamsfuncties vraagt u aan bij uw zorgverzekeraar. Dit zijn bijvoorbeeld: arm- en handondersteuningsmiddelen, domotica en communicatiemiddelen. De verstrekkingen vallen onder de post hulpmiddelen van de ziektekostenpolis. Een eigen bijdrage is niet vereist. 

    Tips en aanbevelingen voor het aanvragen vindt u in de brochure ’Toegang tot hulpmiddelen voor mensen met een complexe hulpvraag“, uitgegeven door Ieder(in). De brochure is tot stand gekomen in samenwerking met Spierziekten Nederland, Dwarslaesie Organisatie Nederland, NVDG en VNG. De input voor de brochure is afkomstig van gesprekken met Wmo-consulenten, revalidatieartsen, patiënten en patiëntenverenigingen. 

    Let op! Koop nooit zomaar hulpmiddelen met het idee dat deze vergoed worden. Neem altijd eerst contact op met de uitvoerende instantie of met je revalidatiearts of -therapeut. 

    Meer informatie 

    • Op Dwarslaesie.nl vindt u alle informatie.  
    • Op Thuisarts.nl over dwarslaesie.
    • Stappenplan voor arm- en handondersteuning op de Vilans Hulpmiddelenwijzer. 
    • (2023)Nieuwe Free Learning 'Herkennen van Spasticiteit'! Deze Free Learning module is bedoeld voor zorgverleners, (para)medici, vrijwilligers, mantelzorgers, cliënten in de langdurige zorg (intra- en extramuraal) of anderen die meer willen weten over spasticiteit. Spasticiteit is een verhoogde spanning in de spieren en kan onder andere optreden na een beroerte (Cerebro Vasculair Accident (CVA)), een dwarslaesie of na traumatisch hersenletsel, bij aangeboren hersenletsel of Multiple Sclerose (MS).

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: