Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij diabetes

Diabetes of suikerziekte heeft een grote impact op het dagelijks leven. Diabetes mellitus is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed en het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet op peil houden. Op de lange termijn kunnen de bloedvaten en de zenuwen beschadigen. Dit kan tot problemen aan het hart, de hersenen en de voeten (bloedvaten) leiden. Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij het dagelijkse activiteiten als medicijnen nemen, voortbewegen en rijden en uzelf organiseren.

2023%20Diabetes-pexels-nataliya-vaitkevich-6942015

Inhoud

    Inhoud

    YouTube video thumbnail

    Hulpmiddelen bij Diabetes

    Medicijnen nemen

    Hoe meer u uw bloedsuikerspiegel onder controle heeft hoe beter. Glucose meten gaat via een bloedglucosemeter. Dit kan met een vingerprik of een sensor. Met de arts of diabetesverpleegkundige bepaalt u welke meter, welk soort insuline, hoe vaak en hoeveel eenheden u gaat spuiten. Dit kan met een insuline pen of insulinepomp. Welk merk insuline u gaat gebruiken is ook afhankelijk van uw verzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen.

    Voortbewegen en rijden

    Een hypo krijgen achter het stuur is gevaarlijk voor uzelf en anderen. Daarom is de wet heel duidelijk. Heeft u diabetes, dan mag u alleen auto-, motor-, brommer- of scooter rijden als u:

    • weet wat een hypo is;
    • hypo’s goed voelt aankomen en kunt oplossen;
    • niet meer dan twee ernstige hypo’s hebt gehad in 1 jaar tijd. Ernstig betekent dat u hulp van buitenaf nodig had.

    Lopen

    Door de slechtere doorbloeding kan lopen op latere leeftijd steeds lastiger worden, met een stok, loopfiets, rollator of scootmobiel kunt u weer op pad. Door aantasting van de bloedvaten kunt u een ‘diabetische voet’ krijgen.  U voelt minder in uw voeten en u merkt niet dat u een wondje heeft. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden. Of er ontstaan kleine breukjes in de botten van de voet, de voet ontsteekt en vervormt. Dit heet een Charcot voet. Het is dus belangrijk goede schoenen en katoenen of wollen sokken zonder naden te dragen. Ook is het niet verstandig om op blote voeten te lopen, ook niet in huis. Controleer uzelf dagelijks op wondjes, kloofjes of blaren. Deze voetproblemen kunnen leiden tot amputatie van (een deel van) de voet. Na een amputatie kan er mogelijk een prothese met stompkous aangemeten worden, of u loopt met krukken, kniekruk of kniestep. Bij de laatste twee heeft u uw handen vrij.

    Uzelf organiseren

    U kunt op afstand met uw specialist overleggen via beeldschermzorg. Maar ook als u een wondje ontdekt, kunt u uzelf laten controleren via wondzorg op afstand. Nog belangrijker is dat een gezonde leefstijl, gezond eten en bewegen een groot verschil maakt voor diabetes 2. Sommige mensen krijgen hiermee hun bloedsuikerspiegel weer op orde. Er zijn speciale kookboeken voor mensen met diabetes. Misschien woont u alleen en heeft u een vorm van ondersteuning nodig. Diabeteshonden waarschuwen als uw bloedwaarde wisselt. Ze assisteren met het halen van medicijnen of door te alarmeren via een noodknop. 

    Intiem zijn

    Vanwege de problemen met de bloedvaten kan de gevoeligheid, doorbloeding en het vochtig worden van de vagina van de vrouw minder worden. Neem de tijd om opgewonden te raken, gebruik eventueel glijmiddel en een stimulerend hulpmiddel. Bij mannen kunnen erectiestoornissen  optreden. Lukt het niet om een erectie te krijgen dan kunt u met een vacuümpomp een erectie opwekken en een penis- of drukring omdoen om de erectie (langer) vast te houden.  In het algemeen geldt dat een goede instelling van uw bloedglucose, door het regelmatig meten van bloedsuiker en het hierop aanpassen en toedienen van insuline, de latere nadelige gevolgen op de seks of het intiem zijn uitstelt. 

    Vergoedingswijzer

    Verzekerden met diabetes (suikerziekte) type 1 of 2 kunnen in aanmerking komen voor diabeteshulpmiddelen. Een verzekerde komt hiervoor in aanmerking als

    • type 1 diabetes heeft en met insuline wordt behandeld, of;
    • type 2 diabetes heeft, bijna is uitbehandeld met bloedsuikerverlagende middelen en de arts behandeling met insuline overweegt.

    De volgende diabeteshulpmiddelen kunnen voor vergoeding in aanmerking komen:

    • bloedafnameapparatuur met bijbehorende lancetten;
    • bloedglucosemeter met bijbehorende teststrips en de noodzakelijke voorlichting over doelmatig gebruik;
    • flash glucose monitoring (FGM) met sensors en de noodzakelijke voorlichting over doelmatig gebruik;
    • een draagbare, uitwendige insulinepomp met toebehoren.

    De kosten van vervanging van batterijen en oplaadapparatuur komen voor eigen rekening van de verzekerde.

    Bron en uitgebreide informatie op Zorginstituut Nederland.nl

    Meer informatie

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Er zijn geen tips.

    Deel deze pagina via: