Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Communicatiekaarten

Wie moeite heeft met spreken, lezen, schrijven en begrijpen door bijvoorbeeld hersenletsel of een beperking, kan communicatiekaarten gebruiken om een boodschap over te brengen. Ook familie en verzorgers kunnen met deze kaarten communiceren. Communicatiekaarten heten ook wel aanwijskaarten.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dienen communicatiekaarten?

    Communicatiekaarten maken informatie-uitwisseling op een eenvoudige manier mogelijk.

    Hoe werken communicatiekaarten?

    Door de afbeeldingen en onderwerpen op een kaart aan te wijzen, ontstaat interactie en kan een (simpele) boodschap worden overgebracht en beantwoord.

    Belangrijk om te weten

    • Communicatiekaarten zijn ook zelf te maken, bijvoorbeeld met eigen (oude) foto’s of plaatjes uit tijdschriften. Er bestaat ook speciale software om communicatiekaarten te maken.
    • Er zijn meerdere apps voor communicatie. De app heeft meestal ook een voorleesfunctie.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Kaarten met pictogrammen voor communicatie tussen en met mensen met een verstandelijke of communicatieve beperking. Dit zijn bijvoorbeeld vierkante afbeeldingen met een witte figuur tegen een zwarte achtergrond. Boven de afbeelding staat een woord in witte letters. Er zijn ook verhalenboekjes met pictogrammen.
    • Communicatiekaarten speciaal om met elkaar in gesprek te komen over levensthema’s.
    • Communicatiekaarten voor een ernstig zieke patiënt op de intensive care (IC) die slecht te verstaan of te begrijpen is. De pictogrammen kunnen de mate van pijn aangeven.
    • Communicatiesoftware: programma’s voor op de computer of tablet om communiceren makkelijker te maken.
    • Er is ook een pictoagenda en kalender. Dit brengt structuur in de dagindeling.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactCommunicatiekaarten met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 03-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: