Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Trappen, veiligheid

Voelt traplopen onveilig? Heeft u minder kracht in uw benen? Ziet u minder goed? Met eenvoudige maatregelen vergroot u de veiligheid en het gemak van traplopen. Er bestaan ook oplossingen als traplopen niet of nauwelijks gaat.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een veilige trap?

    U kunt veiliger en makkelijker op een trap lopen als u aanpassingen aan treden, trapleuning of trappenhuis aanbrengt. U beweegt dan vanzelf meer en maakt ook (meer) gebruik van de andere verdieping. Ook als u niet of nauwelijks kan lopen op een trap bestaan er oplossingen: een traplift of een huislift. Soms is verhuizen naar een huis zonder trappen een oplossing.

    Hoe werkt een veilige trap?

    U kunt nog traplopen

    • Antislip aanbrengen om wegglijden te voorkomen. Voorbeelden: zelfklevende strips of antislip spray. Trapneuzen met antislip profiel kunnen binnen en buiten worden gebruikt. Het aanbrengen van antislip wordt meestal gecombineerd met andere aanpassingen aan de trap. Antislip schoenen zijn een must.
    • Steunen aanbrengen. Iemand moet zich steeds goed kunnen vasthouden, bijvoorbeeld aan een leuning. Een extra leuning of het aanpassen van de hoogte van de leuning kan al helpen. 
    • Verlichting aanbrengen. Goede verlichting is heel belangrijk. Extra veiligheid wordt gerealiseerd als de verlichting op gevaarlijke plekken automatisch inschakelt door een bewegingssensor. Speciale verlichting of contrasterende kleuren op de treden maken de treden beter zichtbaar. Verlichting die automatisch aan en uitgaat (video)
    • Treehoogte verkleinen. De hoogte tussen traptreden kan te groot worden. Met het aanbrengen van tussentreden (speciale blokken) op elke trede wordt de hoogte kleiner.
    • Trapassistent of traphulp. De beugel helpt u de trap op en af. Het is een inklapbare beugel die vastzit aan een eigen rail langs de trap. Deze beugel duwt u onder het lopen naar boven of beneden. De beugel blokkeert automatisch als u dreigt te vallen.

    Traplopen (bijna) niet meer mogelijk

    • Als u (bijna) niet meer kunt traplopen, bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit, kan een traplift een oplossing bieden. De meest gebruikte traplift is een stoellift: een zitting die langs een rail omhoog en omlaag kan. Om eenstoellift te gebruiken, moet u nog wel zelfstandig kunnen overschuiven van de rolstoel op de stoellift en omgekeerd. Ook moet u uw evenwicht in orde zijn. Overigens heeft u in dat geval op de andere verdieping ook een rolstoel, (douche)stoel op wielen of een tillift op wielen nodig. Er bestaan ook trapliften waarop u kunt staan: de staplateauliften of statrapliften.

    Zelf plaatsnemen op een stoellift niet mogelijk

    • Er bestaan verschillende oplossingen. Allereerst de plateautraplift of plateaulift. U rijdt de rolstoel waarin u zit op een platform en na gebruik er weer af. Dat platform gaat langs een speciale rail omhoog of omlaag. Een andere oplossing is de zweeflift. Dat is een soort takel waarmee u -terwijl u in de rolstoel zit- wordt opgetild en via een rail aan het plafond van de ene plek naar de andere kan komen. Iemand anders moet de zweeflift bedienen. Weer een andere oplossing is een huislift zonder schacht, die u wel zelfstandig kunt bedienen. Dat is een soort cabine die tussen twee woonlagen op en neer kan. Tenslotte bestaan er nog huisliften met een schacht.

    Tekst mede gebaseerd op G. van Rhee, EBD Techniek.

    Belangrijk om te weten

    • Laat u goed informeren welke oplossing nu -en in de toekomst!- het beste voor u is. Een ergotherapeut kan u hierbij ondersteunen, denkt u hierbij aan ziektes die in de tijd verergeren als Parkinson en Huntington
    • Wilt u voor een vergoeding in aanmerking komen? Teken nooit een contract of schaf nooit een (trap)lift aan als u nog geen toestemming van de gemeente heeft. Tenzij u de lift zelf betaalt. Onderhoud en service zijn extra belangrijk bij liften. 

    Productoverzicht

    Wordt het vergoed?

    Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de WMO

    Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

    Het keukentafelgesprek gaat over:

    • Wat u zelf kunt.
    • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
    • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

    Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

    • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
    • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
    • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

    Wie bepaalt of beoordeelt dit?

    De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

    Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

    Informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTrappen, veiligheid met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 17-01-2024 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: