Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Schakelaar

Met schakelaars zet u apparaten, installaties en machines aan- en uit. Dat doet u door met de hand of vinger de knop in te drukken, te schuiven of te draaien. Als het bedienen met de hand niet goed lukt, kunt u aangepaste schakelaars of vervangende bedieningen nemen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een schakelaar?

    Mechanische schakelaars, aangepaste schakelaars en alternatieve bedieningen zorgen ervoor dat u apparaten zoals computers, elektrische rolstoelen en hoog-laagbedden, en installaties zoals het licht, kunt bedienen. Ze zijn bedoeld voor mensen die hun handen of vingers niet goed kunnen gebruiken. Maar ook mensen die blind of slechtziend of doofblind zijn kunnen met deze voelbare schakelaar apparaten bedienen.

    Hoe werkt een schakelaar?

    Schakelaars kunnen allerlei functies verrichten: van heel eenvoudig, zoals het licht uitdoen, tot ingewikkeld, bijvoorbeeld de besturing van een elektrische rolstoel.
    Aangepaste schakelaars maken door vormgeving of instelling bediening met de hand nog mogelijk. Alternatieve bedieningen vervangen de hand bij het bedienen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    Er bestaan heel veel verschillende soorten en modellen schakelaars, die vaak ook nog eens gecombineerd worden: 

    • Aangepaste schakelaars.
      • Schakelaars van ander materiaal: bijvoorbeeld van zacht foam (kussenschakelaars). 
      • Schakelaars met een andere vorm: bijvoorbeeld extra plat, extra stevig of geschikt om in te knijpen.
      •  Schakelaars waarvan u de gevoeligheid of bedieningstijd kunt instellen.

    Alternatieven

    •  Bediening 
      • Bediening met andere lichaamsdelen: bijvoorbeeld met het hoofd of de voet. 
      • Bediening door andere signalen, bijvoorbeeld door geluid, beweging, blazen of zuigen. 
      • Bediening met een bril, smart glasses. 
    • U kunt ook het bedienen van sommige installaties of apparaten automatisch laten gaan. U laat bijvoorbeeld de gordijnen vanzelf open- en dichtgaan door een lichtsensor of u gebruikt domotica (Smart Home) om de verwarming lager te zetten als u het huis verlaat.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSchakelaar met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 06-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: