Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Rollators voor meetrekken

Rollators voor meetrekken ondersteunen u de hele tijd bij het lopen terwijl u de rollator achter u aan trekt. U duwt deze rollator niet. Deze zware rollators bieden extra steun en vallen niet snel om. De meeste rollators voor achterwaarts gebruik hebben een zitje waarop u kunt uitrusten of zittend wachten. Deze rollator heet ook wel dorsale rollator.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een dorsale rollator?

    Rollators die u achter u aan meetrekt zorgen ervoor dat u constant kunt steunen tijdens het lopen over korte en langere afstanden en bieden de mogelijkheid om te zitten. Het moeten meetrekken van de rollator stimuleert het recht op lopen en biedt extra steun.

    Hoe werkt een dorsale rollator?

    U staat tussen de lange handsteunen en steunt daarop en sleept de rollator mee achter u aan met elke stap die u zet. Dankzij de zwenkwielen in de looprichting kunt u gemakkelijk sturen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Deze rollators zijn zwaar. 
    • U kunt de zwenkwielen tijdelijk vastzetten met een speciale fixatie, bijvoorbeeld om de rollator snel ergens te parkeren. 
    • Laat de rollator op maat instellen. 
    • Er bestaan veel accessoires voor rollators, zoals bekkensteunen, handvatten, zitjes. 

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • Samen met uw behandelaar of ergotherapeut kunt u uitzoeken welke (alternatieve) rollator voor u het meest geschikt is. 

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Lenen

    Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

    Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

    • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
    • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
    • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

    Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

    • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
    • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
    • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

    Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRollators voor meetrekken met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 13-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: