Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Bloedglucosemeters

Zelf uw bloedsuikergehalte meten? Met elektronische bloedglucosemeters meet u op een simpele manier zelfstandig de waarde van uw bloedsuikergehalte.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een bloedglucosemeter?

    Een elektronische bloedglucosemeter maakt het mogelijk zelf het bloedglucosegehalte te meten om afwijkende glucosewaarden direct bij te sturen.

    Hoe werkt een bloedglucosemeter?

    Sommige bloedglucosemeters geven een signaal wanneer u het bloed moet testen. U stopt de teststrip in de elektronische bloedglucosemeter die de bloedsuikerwaarde bepaalt. U neemt met een prikpen een druppeltje bloed af en doet dat op de teststrip die in de meter zit. Lees dan de waarde af op het beeldscherm van de bloedglucosemeter. Er bestaan ook glucosemeters die met een scanner aan de bovenarm glucose meten, zodat prikken niet nodig is.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Let op de houdbaarheidsdatum van teststrips en of dit de juiste zijn voor uw meter.
    • Laat de bloedglucosemeter op gezette tijden controleren op nauwkeurigheid (ijken) en op de werking van de accu.
    • Was voor het bloedsuiker prikken eerst de handen met water en zeep, en spoel goed af. Restanten van bijvoorbeeld fruitsuikers beïnvloeden de meting.
    • Is de kleefkracht van de sensor niet voldoende, gaat u sporten of verdraagt u geen pleisters? Dan kunt u een sensorhouder voor uw bovenarm aanschaffen, dit is een verstelbare elastische band van 50 centimeter waar uw bloedglucose sensor inpast.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Er bestaan diverse bloedglucosemeters. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de afmeting van de meter of het leesscherm en de geheugencapaciteit. Maar ook of er wel of geen bloed aan te pas komt: er zijn sensoren voor op de huid die automatisch de glucose meten en de waarden opslaan. Met een reader scant u de sensor en ziet u de uitslag van de meting(en). 
    • Er zijn ook bloedglucosemeters met spraakfunctie, voor als u slecht ziet. 

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBloedglucosemeters met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 17-01-2024 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: