Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij slechtziend of blind

Een bril en leesbril verbeteren uw zicht. Van slechtziendheid is sprake als uw zicht niet of nauwelijks met een bril te verbeteren (corrigeren) is. Het zicht is minder dan 30%: u ziet alles wazig of de grote hersenen vervormen het beeld en/of uw gezichtsveld is kleiner dan 30 graden. U ziet bijvoorbeeld alleen het midden van het beeld. De zijkant, boven- en onderkant vallen weg en zijn voor u onzichtbaar. Als u blind bent, ziet u geen licht of enkel wat vormen, omtrekken en verschil tussen licht en donker. Kokerzien is een andere, ernstige vorm van beperking in uw gezichtsveld. Of de beperking ontstaat door oogziekten als staar, macula degeneratie en glaucoom. Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips bij communiceren, voortbewegen en rijden en wonen.

2023%20slechtziend-blind-optometry-gb711f4354_1920

Inhoud

    Inhoud

    Ervaringsverhaal

    YouTube video thumbnail

    Hulpmiddelen bij slechtziend of blind zijn

    Communiceren

    Hulpmiddelen bij het communiceren of informatie verzamelen via diverse media. Maar ook voor lezen, schrijven, een boodschappenlijstjes maken, zijn er diverse hulpmiddelen. Naast de bril, leesloep, mobiele- of beeldschermloep, app voor vergrootglas (visuele hulpmiddelen), gesproken boek, sprekende memorecorder, app voor voorlezen (auditief) vindt u (tactiele of tast) materialen bij gebruik van braille(taal): van brailleleesregel, braille toetsenbord tot braille printer en braillepapier. Men gebruikt ze bij lezen, ontwikkelen van taalbegrip, communiceren, rekenen of hobby’s. Zowel jonge kinderen als mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden, hebben hier baat bij, ze worden minder afhankelijk van de hulp van anderen.

    Voortbewegen en rijden

    Ook als uw ogen slecht zijn kunt u met ondersteuning de weg op, met een witte stok maakt u duidelijk dat u niet goed ziet. Mensen kunnen dan rekening met u houden. U kunt zelfstandig op weg met bijvoorbeeld een taststok, blindengeleidehond of navigatiemiddelen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van alternatieven vormen van vervoer als een buurtmobiel of buurtbus en van onder begeleiding reizen met het OV.

    Wonen

    Goede verlichting is heel belangrijk als u slecht ziet, en niet alleen bij het lezen. Licht is nodig om details en kleuren waar te nemen, naast lichtinval en verlichting speelt lichthinder (tegenlicht) een rol bij zien. Juist als u slecht ziet is licht belangrijk, ook voor de veiligheid. Naast licht kan contrast u helpen bij taken in en om huis. Witte uien snijden op een donkere snijplank, donkere flessen shampoo in de witte badkamer.

    Op de plekken met minder licht kan iets weghalen of verplaatsen handig zijn: een tafeltje waar u zich iedere keer aan stoot, of een kleedje waar u over struikelt. Wat maakt uw huis slimmer en veiliger? Een veilige trap, een tijdschakelaar, app voor omgeving besturing of smarthome systeem. U kunt hiermee op afstand apparaten bedienen. Een telefoonbelversterker met lichtflitsen of een slimme deurbel, die u kan vertellen wie er voor de deur staat.

    Vergoedingswijzer

    Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u op iedere pagina of het hulpmiddel vergoed wordt. In het algemeen komen verzekerden met een beperkt of zonder gezichtsvermogen, onder voorwaarden, in aanmerking voor vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet.

    Meer lezen? Zorginstituut.nl Visuele hulpmiddelen-Hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden (ZvW)

    Meer informatie

    • Thuisarts.nl: Ik zie niet goed. 
    • Koninklijke Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. U vindt hier ook de websites van diverse patiëntenverenigingen.
    • Bartiméus.nl Mensen met een visuele beperking kunnen bij hen terecht voor dagelijkse ondersteuning of behandeling. Maar ook voor diagnostiek en onderwijs. Zij hebben eigen scholen, woonvoorzieningen en allerlei vormen van dagbesteding. Ze doen veel onderzoek, adviseren en delen kennis en ervaring met andere organisaties.
    • De Oogvereniging is voor iedereen met een visuele beperking, oogaandoening of doofblindheid. Zij houdt zich bezig met: ledencontact, voorlichting, belangenbehartiging en dienstverlening. Dit alles op basis van ervaringsdeskundigheid. Voor vragen over leven met een oogaandoening kun je bellen of mailen met de Ooglijn. 
    • De Macula Vereniging (voorheen de MD Vereniging) biedt steun en perspectief aan mensen met maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het zicht slecht is en een donkere vlek het zicht verstoort. 
    • De Algemene Nederlandse Vereniging ter voorkoming van Blindheid wil slechtziendheid en blindheid te voorkomen. De vereniging bevordert onderzoek naar oorzaken die leiden tot blindheid en bevordert maatregelen, ook op maatschappelijk gebied, ter voorkoming van blindheid. 
    • Als u blind, slechtziend of dyslectisch bent, kunt u via de Bibliotheekservice Passend Lezen toegang krijgen tot verschillende boeken, tijdschriften e.d.  Er zijn verschillende leesvormen en collecties.  De collectie Audiolezen bestaat b.v. uit ruim 75.000 gesproken boeken. Van elke titel kunt u een fragment beluisteren. Ook voor braillelezen, letterlezen en combilezen. 
       

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: